Unge positive over for multietnisk samfund

Seks ud af ti unge mellem 15 og 35 år afviser, at islam er en trussel mod det danske samfund, og 54 procent er overvejende positive over for, at Danmark bliver et multietnisk samfund, viser en ny undersøgelse. I 1988 mente tre fjerdedele af de unge, at fremmedarbejdere skulle sendes "hjem", fordi Danmark ikke havde brug for dem længere.

Seks ud af ti unge mellem 15 og 35 år afviser, at islam er entrussel mod det danske samfund.

På spørgsmålet "Danmark bør ikke være et multietnisk samfund"har 54 pct. svaret overvejende enig eller helt enig, mens kun 22pct. er overvejende imod eller helt imod. Resten har svaret vedikke eller både-og på spørgsmålet, skriver Politiken.

Resultatet fremgår af en ny undersøgelse, som er lavet i etsamarbejde mellem Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier,Politiken og analyseinstituttet Vilstrup Interactive.

I 1988 mente tre fjerdedele af de unge, at fremmedarbejdereskulle sendes "hjem", fordi Danmark ikke havde brug for demlængere. Direktøren for det danske Holocaust-center, UffeØstergaard, er positivt overrasket over de nye tal.

- Det er forbløffende, så stor de unges tolerance er. Talleneviser, at der godt kan være problemer uden for diskoteker og denslags, men det er ikke et problem at leve sammen, siger UffeØstergaard.

Han mener, det skyldes, at unge har venner, som er muslimer - imodsætning til deres mere skeptiske forældre. På linie med flereandre samfundsforskere er han dog foruroliget over, at unge er mereskeptiske over for den praktiske udlevelse af islam.

43 pct. af de unge mener, at muslimer skal have lov til at byggemoskeer i Danmark, mens 33 pct. er imod. Muharrem Aydas, der erformand for landets største organisation for indvandrere ogflygtninge, ELO, finder undersøgelsen positiv.

- Men jeg er ikke vildt begejstret. Det er ærgerligt, at der eret så stort mindretal, som forholder sig skeptisk til islam. Detviser, at der er behov for at afmystificere islam, siger han.Muharrem Aydas mener, at modstanden hænger sammen med debatten omkriminelle asylansøgere, integration og tvangsægteskaber.

Leder af Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, tager undersøgelsensom udtryk for, at det ikke er tilladt at have en kritisk holdningtil indvandrere på uddannelsesinstitutionerne. For ellers villeendnu flere unge være imod islam og det multietniske samfund, menerhun.

FacebookTwitter