Unge ryger mere end før

Mens stadig flere voksne kvitter cigaretterne, så begynder flere og flere teenagere at ryge. Det fremgår af en opgørelse fra WHO. I 1996 røg 23 procent af de unge - i dag er det 32 procent. Årsagen er, at det er "smart" at ryge, mener eksperter.

Mens mor og far er blevet bedre til at kvitte smøgerne, så erder nu flere af deres teenagebørn, der er begyndt at ryge. I dagryger hver tredje af de 15-18-årige, viser en opgørelse fra FN'sverdenssundhedsorganisation (WHO).

For fem år siden var det kun hver fjerde unge, der pulsedecigaretter. De unge har altså i stigende grad tilvalgt smøgerne påtrods af budskabet om sundhedsfaren er blevet banket uophørligtfast med kistesøm op gennem 90´erne.

Gamle tal - men alligevel alvorlig udvikling

Men selvom WHO´s tal virker skræmmende, så er de ikke udtryk for defaktiske tilstande i dag. Det siger Jørgen Falk,Informationskonsulent i Sundhedsstyrelsens Center forforbyggelse.

- Stik imod WHO's nye undersøgelse, så holder de unge under 20år sig faktisk i stigende grad fra smøgerne. Rapporten fra WHO ergodt nok ny - men tallene er gamle. WHO´s "nye" tal er fra 1998 ogsiden er der sket meget, siger han.

I Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse, siger fuldmægtigStine Flod Olsen, at det alligevel er vigtigt at sætte ind mod deunges tobaksforbrug:

- Sidste år fik vi en lov, der begrænser rygning i skolerne. Deter et utrolig vigtigt signal at sende til de unge, og det kan måskebetyde, at vi om få år får et fald i rygeandelen blandtskoleeleverne igen, siger Stine Flod Olsen, til Politiken.

WHO's opgørelse kommer forud for en konference om et tobaksfritEuropa. Opgørelsen viser, at det ikke kun er de danske teenagere,der er glade for tobakken. Også i Norge, Tjekkiet og Østrig ergruppen af unge rygere vokset.

Gruppepres tvinger unge til smøgerne

Tidligere formand for Tobaksskaderådet, Poul Ebbe Nielsen, mener,at det er blevet smart at være ung ryger.

- De unge lytter ikke til skræmmekampagnerne. De er nok langtmere udsat for gruppepres fra deres kammerater end vi voksne går ogtror. Hvis gruppens leder ryger, så er det smart, siger han tilRadioavisen.

Tobaksskaderådet er netop blevet nedlagt af den borgerligeregering i forbindelse med årets finanslov.

Danmark nr. 8 på rygernes top-ti

Otte lande i WHO's Europaregion har en større rygerandel blandtunge end danskerne. Det gælder blandt andet Østrig, Bulgarien,Tjekkiet og Norge.

Virkelig blus på cigaretterne er der i Rusland, hvor 42 procentaf ungdommen ryger. Måske mere overraskende viser tallene, at 39procent af de unge finner er rygere.

I den pæne ende af tabellen befinder Island, Irland og Sverigesig. I Sverige ryger 25 procent af de unge ryger i dag (hvormange,der tygger snus er ikke nævnt).

Facebook
Twitter