Unge ser ikke fængsel som straf

Fængsel er straf, men de unge opfatter det blot som frihedsberøvelse. Det skyldes ofte de hårde familievilkår de kommer fra, lyder det fra lekor ved Københavns Pædagogiske Universitet.

Unge opfatter fængsel som frihedsberøvelse, ikke straf, lyder det fra lekor ved Københavns Pædagogiske Universitet. (Foto: Eli Skov Jensen © P4 Nordjylland)

De unge kriminelle ser ikke fængsel som straf, men blot som frihedsberøvelse.

Det siger Inge Bryderup, lektor ved Københavns Pædagogiske Universitet.

Hun har talt med fjorten unge, som alle var i 12-13-årsalderen, da de startede deres kriminelle løbebane. Det drejede sig om alt fra indbrud til overfald og vold, og alle har de været i fængsel flere gange.

Ifølge Inge Bryderup, blev de overrasket over fængselsformen.

Afslapning og faste måltider

- De unge karakteriserede opholdet i fængslet som en afslappende periode, siger Inge Bryderup. - De var overrasket over hverdagen foregår så roligt, med for eksempel tre faste måltider og tv, med 30 forskellige kanaler.

Hun påpeger, at de unge oftest kommer fra ekstremt socialt belastede familier, hvor barndommen ikke altid har været forudsigelig.

- Rammerne derhjemme har ikke altid været faste, og der har tre måltider om dagen heller ikke, siger Inge Bryderup. - Derfor kan et fængselsophold virke helt afslappende.

FacebookTwitter