Unge udebliver fra vaccine-aftaler: Doser risikerer at ryge i kloakken

Midtjyske vaccinesteder må i stigende grad ringe eller SMS'e til unge, der glemmer deres tider.

Mange - især unge - udebliver fra deres bookede vaccine-tid, hvilket nu får flere vaccinecentre til at frygte, at de må smide ubrugte vacciner ud. Foto: Norberto Duarte/AFP (Foto: © Norberto Duarte, Ritzau Scanpix)

Det er ikke sjovt at blive brændt af til en aftale.

Det synes vaccinationspersonalet i Randers heller ikke.

Men desværre har en bestemt aldersgruppe fået præcis den vane, når det er deres tur til et Pfizer- eller Modernastik.

- Vi oplever desværre, at der er en del unge og yngre mennesker, der godt nok har booket en tid - og det er jo godt - men som simpelthen ikke møder frem, siger Jonas Dahl, der er sygehusdirektør på Regionshospitalet Randers.

Coronavacciner er der ellers nok af i Region Midtjylland, for Danmark har lige handlet stort ind i Rumænien.

Når det randrusianske personale ringer til de unge og beder om en forklaring på udeblivelsen, er der flere forskellige årsager at hente. Glemsomhed, at vaccinetiden passede dårligt - og nogle har også sovet over sig.

Det er 'hamrende frustrerende', at nogle unge mennesker ikke møder op til deres vaccinetid, siger sygehusdirektøren.

- Jeg synes, at det er uopdragent, og jeg bliver frygteligt frustreret over, at jeg har medarbejdere, der møder ind på ekstratidspunkter og om aftenen, fordi de rigtig gerne vil give de her vacciner til danskerne. Og så har nogle den frækhed ikke engang at møde op.

Midtjyske vaccinationscentre kigger langt efter unge

Og det er ikke kun i Randers, at personalet ikke har de unge arme at stikke i, som de ellers regner med.

Anette Rantala er leder af vaccinationscenter Aarhus Øst. Der er cirka 3.000 bookinger om dagen, og af dem er der dagligt mellem 50 og 100 borgere, som ikke dukker op.

De fleste af dem er unge.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, fordi der jo er rift om tiderne. Når man har booket en tid, skal man møde frem, siger Anette Rantala, der er leder af vaccinationscenter Aarhus Øst.

Og i vaccinationcentrene i Viborg, Silkeborg og Skive oplever de også, at mange unge udebliver, fortæller Ann Herling, som er leder af vaccinationscentrene i de nævnte byer.

- Den seneste uge har vi haft flere, som ikke er mødt op. Og der er også historier om, at de møder fulde op, siger hun.

Møder man op til vaccination fuld eller med tømmermænd, bliver man afvist, da alkohol gør det sværere at spotte reaktionervaccinen.

Rikke Kronborg Hansen havde fuldstændig styr på sin tid og fik samtidig SMS'er, der mindede hende om den. (Foto: © Jørgen Engelbrecht, (C) DR Nyheder)

"Man kan ikke være det bekendt"

Foran vaccinationcentret i Aarhus Nord kan de unge, der er mødt op til deres vaccinetid, ikke forstå, at jævnaldrende bestiller tider uden at dukke op.

- Jeg synes det er ærgerligt. Man spilder andres tid, og man kan heller ikke være det bekendt over for dem, der måske kunne have fået tiden i stedet for, siger Rikke Kronborg Hansen på 23 år, som netop er blevet vaccineret.

Det er Mads Bundgaard Pedersen - 23 år og nyvaccineret - enig i.

- Jeg synes ikke, det er særlig god stil. Vi skal jo gerne vaccineres hurtigst muligt, så vi kan opnå den her immunitet og slippe for de restriktioner, der er, siger han.

Det er dog heller ikke i hans omgangskreds, at man finder de unge, der ikke møder op til vaccinationstiderne, siger Mads Bundgaard Pedersen.

- For det er fedt at kunne blive vaccineret, og så kan man måske kan undgå at komme i isolation henover sommerferien.

Vacciner kan ende i kloakken

Men når nogle unge alligevel udebliver, er det ikke bare irriterende - det kan også få alvorlige konsekvenser.

De kan nemlig betyde, at vacciner går til spilde, siger Jonas Dahl fra Regionshospitalet i Randers.

- Det betyder, at vi har for mange restvacciner, og vi nærmer os faktisk det punkt, hvor vi ikke engang har borgere nok, der byder ind på restvacciner. Så i sidste ende ender det med, at vi putter vacciner i kloakken. Det er der ingen, der er tjent med, siger han.

Også ved vaccinationscentrene i Viborg, Skive og Silkeborg er der en risiko for, at udeblivelserne kan koste overskydende vacciner.

Faktisk er der over de seneste uger sket en fordobling i antallet af restvacciner i forhold til de foregående uger.

- Derfor vil vi gerne appellere til, at de unge husker at møde op til deres tider, så vi undgår spild, siger leder Ann Herling.

- En klar opfordring fra os: Mød op, når du har booket en tid. Det er vigtigt, og det handler både om at beskytte dig selv og dine omgivelser mod fremtidig smitte, siger Jonas Dahl, der er hospitalsdirektør i Randers. (Foto: © Jørgen Engelbrecht, (C) DR Nyheder)

SMS'er og sociale medier skal minde om vaccinetid

For at gøre noget ved udeblivelserne sender vaccinationscentrene i Silkeborg, Viborg og Skive en SMS til de unge, hvis de ikke er mødt indenfor en time. Det resulterer i, at 9 ud af 10 møder op eller booker en ny tid.

Og i Randers forsøger man også med tiltag, der skal fange de unge - for eksempel når de scroller igennem Facebook-feeds.

- Vi går ud på sociale medier og appellerer til, at man rent faktisk husker sin tid, siger Jonas Dahl.

Ved vaccinationscenter Aarhus Øst har personalet indtil nu ringet til de unge for at minde om aftalen.

Men den service stopper nu, for det er simpelthen for ressourcekrævende, lyder det fra Anette Rantala.

Men til alle, der har bestilt en tid, er budskabet klart: Mød op eller aflys din tid og bestil en ny, hvis du bliver forhindret.

- Og hvis det er, fordi man bliver bekymret for at skulle vaccineres, så mød op og tag en ven med. Vi er professionelle og uddannede til at håndtere nervøsitet, og så hjælper vi jer, siger Anette Rantala.