Unge vil tættere på familien

En gallupmålling viser, at 70 procent af unge danskere mellem 18 og 35 år gerne ville have et tættere forhold til familien.

Unge vil gerne have et tæt forhold til familien. Det viser en gallupmålling Urban har fået foretaget. (© colourbox.com)

En undersøgelse, som Gallup har foretaget for Urban, viser, at 70 procent af danskerne mellem 18 og 35 år drømmer om et tættere forhold til forældre, søskende, tanter, bedsteforældre og fætre, end det de har i dag.

Og med god grund, lyder det fra Center for Barndoms-, Ungdoms- og Familielivsforskning ved Roskilde Universitet, hvor leder, Allan Westerling, mener, at slægten er blevet et socialt sikkerhedsnet.

Stabil i en livlig hverdag

-Vi hører hele tiden, at familien er i opløsning. Men blodets bånd er stærkt og værdsættes langt mere end vi umiddelbart tror og giver udtryk for. Venskaber forsvinder med ny bopæl og musiksmag. Men familien vil altid være der. Og i et moderne liv, hvor vi sakser af sted mellem fritid, uddannelse og arbejde, udgør forældre, kusiner og søskende derfor et løfte om ubetinget solidaritet, som især unge idealiserer og søger, siger Allan Westerling til Urban.

Sven Mørch, som er ungdomsforsker ved Københavns Universitet, mener, at familien har fået en tiltrængt 'makeover' og positiv rolle i dramaet 'hverdag'.

Fra disciplin til demokrati

-Familien er ikke længere en institution, vi kun ønsker kontakt med en gang om året, fordi alt andet er uundgåeligt. Den er blevet et socialt netværk, hvor unge kan hente omsorg og gode råd fra mennesker, som altid vil være der for dem, siger Sven Mørch.

I hans øjne har familien været inde i en rygende udvikling, som først og fremmest skyldes, at forældre har droppet den løftede pegefinger som vigtigste del af opdragelsen. For som ungdomsforskeren siger:

-Familien er ikke længere autoritær. Den er demokratisk og en stabil faktor i livet. Og for unge, som står overfor utroligt mange valg i hverdagen, er det vigtigt at mærke en nærhed og støtte, som altid vil bestå. Ligesom det er blevet vigtigt at kunne betro sig til far og mor. Ikke fordi de har opdraget en, men fordi de er blevet ens venner.

Facebook
Twitter