I øjeblikket kunne vi drikke kolde fadøl foran Orange Scene på Roskilde Festival. Vi kunne (forhåbentligt) fejre, at Danmark kæmpede om EM-guld i fodbold. De nyudklækkede studenter kunne feste til den lyse morgen på landets diskoteker.
Alt det og meget mere har coronavirus sat en stopper for.
Men hvis det står til rejselskabet DUF-rejser, der kalder sig Danmarks førende leverandør af ungdomsrejser, så kan du stadig feste hele natten og tage til pool-party. Du skal bare rejse til Sunny Beach i Bulgarien.
- Træt af alt det, du ikke må i Danmark? I Sunny Beach kan du: Feste med mere end 2.000 andre unge. Være på klub hele natten. Pool party. Boat party.
Sådan så en annonce ud på Facebook, hvilket Rasmus Horn Langhoff, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, faldt over.
- Det synes jeg er en fuldstændig vanvittig markedsføringsstrategi. Det er dybt uansvarligt og usolidarisk, og man er komplet ligeglade med det samfundssind, der bliver vist. Man opfordrer en masse unge til at komme ned og blive smittet med coronavirus og risikere at smitte nogle meget sårbare, svage danskere, der risikerer at dø af det her, siger han.
Virolog er bekymret
Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, har fulgt coronavirus tæt de seneste måneder.
Han kalder også annoncen for "en meget uheldig måde at markedsføre sig på".
- Vi har netop nogle regler nu, hvor vi forsøger at åbne samfundet kontrolleret op. Og så er tanken selvfølgeligt ikke, at man skal omgå reglerne ved at rejse, siger han.
Ifølge ham er der fællestræk mellem en tur til Sunny Beach, der er berømt og berygtet for sin festkultur, og så skisportstederne i Østrig, hvor mange danskere tog coronavirus med hjem fra.
- Jeg antager, at folk tager derned for at være sammen med rigtig mange mennesker og står tæt. Det var nogle af de ingredienser, som var til stede i for eksempel Østrig, hvor smitten startede. Så det er en farlig vej at gå. Det er lige netop den type begivenhed, vi skal begrænse, fortæller han.
Antallet af smittede med coronavirus lå i gennemsnit fra 6. juni til 23. juni på 4,8 per 100.000 indbyggere. I Bulgarien var tallet 8,3. Se tallene fra SSI her.
Søren Riis Paludan er bekymret for, at Sunny Beach kan blive en såkaldt "superspreder-begivenhed', hvor mange bliver smitttet på samme tid.
- Vi står i en situation i Danmark, hvor det går godt, men det er stadig meget sårbart.
Umuligt at lovgive
Bulgarien er ligesom resten af Europa begyndt at åbne grænserne igen, og i fredags landede de første turister i flere måneder i lufthavnen i Burgas ved Sunny Beach.
Regeringen herhjemme har de seneste uger også åbnet for, at danskerne kan rejse på sommerferie sydpå - heriblandt til Bulgarien. Der opfordres dog til at overholde restriktionerne og tage sine forholdsregler med hjemmefra.
Derfor er Rasmus Horn Langhoff også chokereret over annoncen fra DUF-rejser.
- Det er meget svært at lovgive imod idioti. Det er tæt på umuligt. Det er også svært at lovgive imod egoisme og total smagløs grådighed. Det her er udtryk for alle tre ting, siger ordføreren.
Hvis lignende markedsføringsstrategier ses andre steder, kan han ikke afvise, at man vil gribe ind politisk.
- Vi må kigge på, hvad vi har af muligheder inden for dansk lov og markedsføring.
Annonce er fjernet
Hos DUF-rejser er man gjort opmærksom på kritikken, og rejseselskabet har valgt at fjerne annoncen fra Facebook.
Anders Marcuslund, der er direktør for DUF-rejser, vil ikke udtale sig til citat, men skriver i en mail til DR Nyheder, at man har forståelse for reaktionerne på reklamen.
- Det er vi rigtig kede af, og det har bestemt ikke været meningen. Vi arbejder med et eksternt marketingbureau, som sætter annoncerne op for os. De plejer at gøre det rigtig godt, og de rammer oftest rigtigt med budskaberne. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at i det her tilfælde gik det over stregen. Annoncen er blevet pillet af, og vi lægger os fladt ned.
Virksomheden understreger dog, at det er kernen i deres produkt, at unge kan socialisere og feste til længere end midnat. Det skal ifølge DUF-rejser dog ske under så trygge rammer som muligt.
På sociale medier kan man se videoer fra Sunny Beach de seneste dage, hvor det er svært at se, at der blive festet anderledes end før coronavirus ramte. Ifølge DUF-rejser har man valgt at rykke festerne fra natklubberne og ud på stranden.
- Hvor der er meget mere luft og plads omkring gæsterne end der er på natklubber. Vi tilslutter os 100 procent, at det ikke i disse tider er hensigtsmæssigt at folk står pakket sammen på en fyldt natklub, skriver de i mailen.
Vil hellere vente til næste år
Frederik Garn er en af de unge danskerne, der lige nu skulle have nydt sommeren i Sunny Beach med gode venner og masser af fest og sol.
Da regeringen lukkede ned for udlandsrejser, og DUF-rejser tilbød Frederik Garn og vennerne at udskyde rejsen til næste år, tog de dog imod tilbuddet. Og det er han glad for, selvom de altså godt kunne være kommet afsted nu.
- Selvfølgeligt er det øv, men vi har valgt at holde fast. Vi kunne godt se det fornuftige i at vente, for det er en stor risiko. Det er ikke det værd at blive smittet. Så hellere vente så man ikke skal have coronavirus i baghovedet, siger han.
Han har svært ved at se, hvordan man skulle kunne holde afstand og tage sine forholdsregler i Sunny Beach.
- Det er ikke for sjov at festivalerne er aflyst. De videoer jeg har set fra tidligere år på Sunny Beach, der er virkelig fyldt med mennesker. Og folk er jo fulde 24/7, siger han.
- Bliv hjemme
Rasmus Horn Langhoff opfordrer andre unge til at gøre som Frederik Garn og vennerne og blive hjemme.
- Som forældre skal man tage en snak med børnene om, hvorfor det er frygteligt uklogt. Man må passe ordentligt på sig selv. Men det kræver nok, at forældre hjælper til, for rejseselskabet kan åbenlyst ikke magte opgaven.
Også Søren Riis Paludan håber, at danskerne holder sig fra Sunny Beach og lignende rejser. Hvis man alligevel vælger at tage afsted, har han en klar opfordring.
- Så er det mindste man kan gøre - og det skylder man fællesskabet - at taget en test, og er man positiv, så er man meget aktiv i forhold til opsporingsarbejde, siger han.