Unicef: Børnehøstere er et kendt fænomen

Adoptionsbureauet DanAdopt nægtede søndag at kende til ordet 'børnehøster', selv om det er et kendt fænomen.

Gimma Kebele arbejdede på Danadopts nu lukkede børnehjem i Etiopien, Enat Alem. Ved siden af jobbet som nattevagt, tjente han penge på at finde egnede familier og overbevise dem om, at de skulle bortadoptere deres børn. (Foto: © DR, DR)

Det er et velkendt fænomen, når etiopiske børnehjem betaler mellemmænd for at gå dør til dør for at indsamle børn til adoption. Disse mellemmænd er kendt som såkaldte børnehøstere.

Sådan lyder det fra børneorganisationen Unicef.

Søndag aften nægtede adoptionsbureauet DanAdopt ellers at kende til børnehøsterne, og det på trods af, at organisationen tilbage i november sidste år efter en tilsynsrejse til Etiopien skrev i en redegørelse, at de kender til fænomenet.

Skrev selv om det

- Børnehjemslederen afviser meget bestemt, at Enat Alem (red, børnehjemmet) rent professionelt går fra dør til dør for at få forældre til at afgive deres børn, står der i redegørelsen fra november 2013.

Specialkonsulent Mette Garnæs fra DanAdopt sagde ellers søndag til DR Nyheder, at hun først hørte om fænomenet børnehøster samme dag, og det undrer børneorganisationen Unicef, som kalder børnehøstere en kendt bekymring.

Flere store rapporter

Allerede tilbage i 2009 blev det beskrevet i denne store internationale rapport 'Fruits of Etiopia' om såkaldt 'Harvesting Children'.

Derfor undrer det Unicefs generalsekretær, at Danadopt hævder ikke at kende til børnehøstere:

- Det er et velkendt begreb inden for den verden, som DanAdopt arbejder i. Det er et velkendt begreb i Etiopien, siger generalsekretær Steen M. Andersen til DR Nyheder.

DanAdopt tager afstand

Mandag aften lyder det så fra DanAdopt, at man kender til det overordnede begreb, men at man aldrig har hørt ordet børnehøster:

- Det er ikke noget, som vi på nogen måde har benyttet os af i DanAdopt. Vi kender til resultatet af, hvad børnehøstere kan gøre, og det er selvfølgelig noget, vi tager afstand fra, siger Lars Ellegaard, der er næstformand i DanAdopts bestyrelse, til DR Nyheder.

- Det er et ord, som vi ikke har benyttet internt i organisationen, og derfor er det også et fuldstændig fremmed ord for mig. Men ordet er det mindste af det - det er resultatet, der er det væsentlige, siger Lars Ellegaard, som understreger, at man ikke vidste, at det foregik på det børnehjem, som de selv formidlede børn fra.