Unicef-boss tavs om finansiering af milliard-museum

- Det vil vi holde for os selv indtil videre, siger bestyrelsesmedlem i forening bag nyt FN-museum.

Bestyrelsesmedlem i forening bag nyt FN-museum ønsker ikke at gå i detalje om finansieringen af byggeriet, der kommer til at koste mere end en milliard kroner. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Unicefs generalsekretær i Danmark, Steen M. Andersen, er en af de absolut vigtigste aktører i foreningen bag det kommende FN-museum, som skal stå klar til åbning i 2022.

Museet forventes at skulle ligge i nærheden af FN Byen i Nordhavn i København og kommer til at koste ’mere end en milliard kroner’, der primært skal skaffes via private fonde.

Finansieringen af milliardbyggeriet er dog endnu ikke plads, fortæller Steen M. Andersen til DR Nyheder, der ikke ønsker at sætte tal på, hvor meget foreningen har samlet ind, siden projektet blev startet i 2014.

- Det vil vi holde for os selv indtil videre. Jeg kan sige, at det går pænt. Det helt afgørende har været at få blåstemplingen fra FN’s generalsekretær, som vi fik for to dage siden. Den er vi enormt glade for.

Budgettet er lagt

Har I et budget klar over, hvad det skal koste, og hvor meget I skal samle ind?

- Vi har budgettet klar, men ikke pengene endnu. Vi har indholdsplanerne, nogle råskitser til byggeriet og har gode kontakter til kommunen og staten. Jeg tror på, at det kan stå færdigt i 2022 eller 2023.

I siger i Politiken, at det kommer til at koste ”mere end en milliard” at bygge. Hvor dyrt har I præcist budgetteret med, at det bliver?

- Det vil vi ikke sige noget om på nuværende tidspunkt.

Ud over private fonde, hvem skal så finansiere byggeriet. Er det Københavns Kommune, eller er det noget, der skal på finansloven?

- Det tør jeg ikke sige, så langt er vi slet ikke endnu, siger Steen Andersen.

Der er nævnt FN-byen som et muligt sted for museet. Hvilke andre byggegrunde er i spil?

- Det vil jeg ikke sige noget om. I det øjeblik, vi siger noget om det, vil grundene automatisk stige i pris.

Skal gøre FN nærværende

Selv om generalsekretæren i Unicef ikke ønsker at komme ind på detaljerne i forbindelse med byggeriet, så er tonen en helt anden, når man taler om, hvilke visioner han har for det færdige museum.

- Det skal kunne gøre FN meget mere nærværende for os alle sammen. FN bliver ofte forbundet med den store bygning i New York, som man ser på tv, og hvor folk sidder i store mødesale. Det er selvfølgelig en del af FN, men FN er også en indsats helt ude med gummistøvlerne på i slumlandsbyer i Afrika. Det skal vi have frem i det nye museum.

Det er planen, at FN-museet skal stå klar i 2022, og målet er, at en million skal besøge det årligt.