UNICEF om shitstorm: Fronterne er trukket skarpere op

De seneste dage har DR og TV2 modtaget kritik på grund af Hjælp Nu-indsamlingen. Hos nødhjælpsorganisationerne går man heller ikke ram forbi.

"Der vil altid være nogle, der er utilfredse", lyder det fra UNICEFs generalsekretær over på den kritik, der har ramt Hjælp Nu-indsamlingen. (Foto: Katrine Nielsen Jensen © DR)

Der er stor velvilje, men også mange hårde ord, når 12 nødhjælpsorganisationer samler ind til Syrien i disse dage.

- Det er én af konsekvenserne af sociale medier; det er ”nemt” at have en holdning og give udtryk for den, og fronterne er trukket skarpere op end vi er vant til, siger generalsekretær i UNICEF, Steen M. Andersen til dr.dk.

- Der vil altid være nogle, der er utilfredse. Men helt generelt oplever en stor velvilje i forhold til at støtte.

Brugere vrede på DR og TV2

DR og TV2 er blevet ramt af en såkaldt ’shitstorm’ på Facebook, efter det blev annonceret, at de to stationer sammen med nødhjælpsorganisationerne sender indsamlingsshowet ’Hjælp Nu’ på søndag.

Hvorfor støtter man Syriens flygtninge frem for fattige danske børn og ældre, vil mange indignerede brugere vide.

- Jeg tror, det er et udtryk for, at det er et højspændt emne, og at rigtig mange har holdninger til og meninger om spørgsmålet, udtalte DRs mediedirektør Gitte Rabøl i forbindelse med sagen i går.

UNICEFS generalsekretær: Så bliver det nærværende...

Og organisationerne har også fået kritikken at føle.

Generalsekretær Steen M. Andersen tror, folks stærke holdninger i forhold til Hjælp Nu handler om, hvor konkret den europæiske flygtningesituation i øjeblikket kommer til udtryk i Danmark: Med det store antal flygtninge, der de seneste uger er ankommet til landet via Rødby og Padborg.

- Vores arbejde i nærområderne, hvor vi har været til stede de sidste fire-fem år, har ikke tiltrukket sig særlig stor opmærksomhed. Men når man så kan se helt konkret, at der kommer flygtninge til Danmark, så bliver det nærværende for folk.

UNICEF vil blandt andet hjælpe med varmt tøj og tæpper i forbindelse med indsamlingen.

”Paradoksalt at folk er kritiske”

Andersen pointerer, at han finder folks vrede kommentarer om Hjælp Nu for ”paradoksale”:

- Hjælp Nu-indsamlingen er netop øremærket til nærområderne. Der bliver ikke anvendt en krone til flygtninge i Danmark. Man kan derfor faktisk sige, at jo mere man hjælper i nærområderne, jo færre kommer der til Danmark; så det er paradoksalt, at folk er kritiske.

Røde Kors: Vi oplever love og shit hele tiden

Hos Røde Kors, en anden af de 12 nødhjælpsorganisationer, der står bag indsamlingen på søndag, nikker man også genkendende til stærke reaktioner på de sociale medier. Dog ikke kun i forbindelse med Hjælp Nu:

- Vi oplever love og shit hele tiden, men næsten aldrig storme på vores sociale medier; måske fordi vi også giver folk mulighed for at hjælpe i Danmark. Og det vi oplever i forbindelse med Hjælp Nu-indsamlingen er ikke unormalt, pointerer Troels Donnerborg, redaktør med ansvar for ekstern kommunikation i Røde Kors.

Positivt engagement avler modtryk

Der er dog et ”men”. For situationen, Danmark og Europa oplever i disse dage, er nemlig anderledes end dem, man tidligere har stået i:

- Jeg vil sige, at selve katastrofen er ekstraordinær, fordi den er kommet så tæt på os. Det har afstedkommet et kæmpe, kæmpe engagement fra hele Danmark. Vi oplever, at folk er vildt engagerede og gerne vil hjælpe; men når så mange er positivt engagerede, vil det også avle modtryk.

Røde Kors vil blandt andet hjælpe med mad og hygiejnepakker i forbindelse med indsamlingen.

Facebook
Twitter