Unik aktion mod Ungdomshuset

Det var politiets terrorstyrke, som førte an i morgenens aktion mod Ungdomshuset. Aktionen beskrives som enestående i dansk politihistorien. To helikoptere skaffede adgang til huset fra morgenstunden.

En af de to helikoptere, der i morges fløj ind over Ungdomshuset på Nørrebro. (Foto: © Arne Lind)

Det var aktionsstyrken under Rigspolitiet, som til morgen indtog Ungdomshuset på Jagtvej. Det oplyser Hanne Bech Hansen, Københavns politidirektør.

Aktionen beskrives som helt enestående i Danmark. Den startede med en helikopter over bygningen, hvorfra politifolk firede sig ned på taget af huset. Derudover blev der brugt skum og vand.

- Vi ville for alt i verden sikre os mod sårede politifolk og sårede unge i huset, og derfor valgte vi at bede aktionsstyrken om hjælp, som har mere erfaring med sådanne aktioner end almindelige politifolk, siger Hanne Bech Hansen.

Bomberyddere

Aktionsstyrken sættes ellers ind i tilfælde, hvor der tages gidsler, eller hvor en gerningsmand er til fare for sig selv eller andre. Det er også den styrke, som skal rykke ud, hvis Danmark rammes af terror.

Politiet er nu ved at rydde op inde i huset, hvor der foreløbig er fundet sten, jernstænger og en krysantemumbombe.

Bomberydderne er blevet tilkaldt for at sikre huset.

- Vi kan jo ikke bare overlade huset til ejerne nu og lade dem rydde op efter aktionen, siger Hanne Bech Hansen.

Dagens aktion er af Borgergruppen for Ungdomshuset blevet kritiseret for at være brutal.

- Vi fordømmer på det kraftigste politiets brutalitet. Dette er, hvad vi hele tiden har frygtet ville ske, når Ungdomshuset på Jagtvej blev ryddet. Unge mennesker, der kommer alvorlig til skade, skriver gruppen i en pressemeddelelse.

Gået roligt

Til det siger Hanne Bech Hansen:

- Jeg synes det er gået så godt, så stille og så roligt, som man har kunnet forestille sig.

Den foreløbige status er, at 75 mennesker er blevet anholdt. En 20-årig tysk mand er blevet indlagt på Rigshospitalets traumecenter. Han blev tidligere på morgenen båret ud fra Ungdomshuset.

TV AVISEN Ekstra - Interview med øjenvidne

Siden rydningen i morges har der været sammenstød mellem unge og politi flere steder i København. (Foto: © NASA World Wind, DR)

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53299e43a11f9d0c6c2a8750http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e0a576187a20a446ce279http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e0a576187a20a446ce27chttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e0a576187a20a446ce27f