Unikke billeder: Her stikker pirater af fra dansk militærhelikopter

Forsvarets egen pirat-rapport viser flere ligheder mellem dansk pirat-sag og en anden gidseltagning i Guineabugten.

Pirater stikker af med gidsler fra containerskibet MV Tonsberg, der blev angrebet i Guineabugten sidste år. Billedet er taget fra en dansk militær-helikopter. (Foto: © Rapport fra Forsvaret)

Godt og vel en halv time. Længere tid gik der ikke, fra piraterne sejlede hen mod et containerskib i Guineabugten og kravlede ombord, til de i fuld fart stak af fra gerningsstedet med flere gidsler.

Skarpt forfulgt af en dansk militærhelikopter, der tog billedet af flugten.

Helikopteren måtte dog opgive forfølgelsen, fordi det var nødvendigt at tage sig af en såret sømand, der var efterladt tilbage på det angrebne skib.

Forsvarets egen rapport over angrebet dokumenterer minut for minut, hvor hurtigt pirater i Guineabugten arbejder - og afslører samtidig flere lighedspunkter mellem det piratangreb og den danske 'pirat-sag', hvor en 40-årig mand i dag får sin dom i byretten.

- Indenfor kun 33 minutter boardede seks pirater skibet og kidnappede seks gidsler, inklusiv skibets kaptajn, står der i rapporten, der blandt andet er baseret på videoovervågning fra skibet MV Tonsberg, der blev angrebet i december sidste år.

Nyt angreb kort efter ildkamp

Episoden fandt sted, kun 19 dage efter at Frømandskorpset og en dansk Seahawk-helikopter havde været i ildkamp med formodede pirater i samme farvand.

En ildkamp, der nu foreløbigt er endt med, at en 40-årig nigeriansk mand mandag klokken 14 modtager en dom i Københavns Byret, hvor han er anklaget for at have udsat danske soldater for fare.

Den 40-årige mand afviser selv at være pirat og Anklagemyndigheden retsforfølger ham heller ikke for pirateri.

Alligevel er der flere ligheder mellem pirat-angrebet på containerskibet - der resulterede i, at seks gidsler blev bortført og senere løsladt - og sagen mod den 40-årige, der den seneste uge er blevet rullet ud i byretten.

I billedhjulet herunder kan du se, hvordan piratangrebet foregik. Tidsangivelserne stammer fra Forsvarets rapport:

 • Klokken 14:03: Piratgruppen nærmer sig Tonsberg.
 • Klokken 14:08: Stigen er hægtet på siden af fragtskibet, den første pirat er klatret ombord og hjælper nummer to forbi pigtråden på rælingen.
 • Klokken 14:12: Ombord på Tonsberg deler piratgruppen på seks mand sig i tre grupper for at gennemsøge skibet. En af piraterne finder og kidnapper to besætningsmedlemmer.
 • Klokken 14:17: En pirat sænker Tonsbergs rebstige ned langs skibets side. Skibets kaptajn er nu fundet og taget som gidsel.
 • Klokken 14:30: Besætningen nåede at slå alarm og Esbern Snares helikopter nærmer sig skibet. Piraterne har skudt og såret et besætningsmedlem ombord på Tonsberg.
 • Klokken 14:34: Efter at have været inde og gennemsøge skibet, kommer pirater ud med gidslerne. De bliver samlet på et af skibets dæk.
 • Piraterne er synligt stressede, fordi de kan høre helikopteren.
 • Klokken 14:35: Gidslerne bliver gennet hen til Tonsbergs rebstige. Den danske helikopter er nu ankommet til stedet. På skibets kommandobro skyder og ødelægger piraterne alt radio- og navigationsudstyr.
 • Klokken 14:35: Gidslerne bliver truet ned af rebstigen og springer ned i piraternes motorbåd. Piraterne hopper selv ned i båden.
 • Klokken 14:36: Piraternes båd sætter kurs mod Niger-deltaet. Først skjuler gidslerne sig i bunden af båden. Senere får de ordre om at sætte sig op med hænderne over hovedet. De danske soldater går ombord på Tonsberg og tager sig af en sømand, der er blevet såret.
1 / 10

Det fortæller piratekspert Katja Lindskov Jacobsen, der har set Forsvarets rapport om angrebet på Tonsberg.

- Der er flere ting, der går igen mellem de to sager. Blandt andet personernes ensartede påklædning, bevæbning og flag og symboler, siger Katja Lindskov Jakobsen, der som piratekspert og seniorforsker ved Københans Universitet selv var indkaldt som ekspertvidne i sagen.

Hun fortæller, at man ud fra billederne kan fastslå seks lighedspunkter mellem de to episoder. I begge tilfælde havde fartøjet to store motorer, flag på motorbåden, en stige, tønder med brændstof samt våben ombord. I begge tilfælde var der også ni personer ombord.

Piraterne stikker af med gidsler fra Tonsberg - der er flere ligheder mellem Tonsberg-sagen og den danske 'pirat-sag', siger pirat-ekspert Katja Lindskov Jacobsen. (Foto: © Rapport fra Forsvaret)

- Det er også vigtigt at understrege, at på materialet fra Tonsberg ses det tydeligt, at den ene pirat affyrer skud, mens de er ombord, siger Katja Lindskov Jacobsen.

Et af besætningsmedlemmerne blev såret, da han forsøgte at stikke af og en pirat skød igennem et vindue. Personen overlevede og fik hjælp af de danske soldater, da de nåede frem til skibet.

Skibschef: Som efter en manual

I et tidligere interview med DR sagde Esbern Snares skibschef, at de to hændelser set fra fregattens kommandorum på mange måder virkede helt ens.

- Havde det været en militæroperation, ville man tro, der var skrevet en manual for det. De to episoder ligner helt ned til mindste detalje, sagde kommandørkaptajn Lars Povl Jensen.

Sådan skete ildkampen og forløbet efter den 24. november 2021 ifølge Forsvaret:

 • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)
 • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hammere og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
 • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt ’disabling fire’ – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder 'føling, føling' (militært sprog for 'vi er i kamp') og flyver væk.
 • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, ’shit, de bliver høstet’. Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
 • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
 • Ombord på Esbern Snare bliver de tre uskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
 • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
 • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

Efter angrebet på Tonsberg nåede Esbern Snares helikopter frem til skibet, kun fire minutter efter at der var blevet slået alarm. Alligevel var det for sent.

- Der var gidsler på vej ned ad falderebet, da helikopteren nåede frem. Vi ved efterfølgende, at de skyndte sig ekstra meget, fordi helikopteren kom, sagde Lars Povl Jensen.

Der falder dom i 'pirat-sagen' - altså den, hvor en 40-årig nigerianer er anklaget for at have udsat danske soldater for fare - i dag klokken 14.

Anklagemyndigheden mener, at han skal straffes med 12-15 måneders fængsel. Manden selv nægter sig skyldig.

Antallet af piratangreb i Guineabugten er i år faldet til cirka halvdelen af sidste år, viser den seneste rapport fra det Internationale Maritime Bureau (IMB).