Universitet går nye veje for at stoppe fusk under eksamen

Studerende på Syddansk Universitet får overvåget deres computer under eksamen. IT-forening er skeptisk.

Studerende på Syddansk Universitet bliver fremover overvåget gennem deres computer, når de går til eksamen. (© DR)

Når de studerende på Syddansk Universitet (SDU) går til eksamen, så bliver hvert en lille bevægelse på skærmen registreret og gemt, selvom det er de studerendes egne computere, der bliver brugt.

Universitet har for nylig taget et program kaldet 'Exam Monitor' i brug, der skal overvåge de studerendes udstyr for at sikre, de ikke snyder og benytter ulovlige hjælpemidler, når de besvarer eksamensopgaverne.

Dermed håber universitet at komme nogen af de mange sager om eksamenssnyd til livs. Hvert år holder universitetet 100.000 digitale eksaminer. I omkring 250 tilfælde blev der efterfølgende åbnet sager om eksamenssnyd.

- Vi har gjort os mange overvejelser om det her - også juridiske. Vi sikrer, at data bliver lagt på en sikker server, så ingen data forsvinder ud af landet eller andre steder. Det er kun bestemte personer på SDU, der har adgang, siger Kurt Gammelgaard Nielsen, it-chef på SDU.

Gemmes på lukket server

De mange skærmbilleder fra de studerendes computere bliver efterfølgende gemt på en server, som kun få udvalgte personer på universitetet har adgang til.

Inden beslutningen om at installere overvågningsprogrammet blev taget, blev de studerende hørt på spørgsmålet. I studenterforeningen Syddanske Studerende, der repræsenterer alle studerende på universitetet, er man positive over for tiltaget.

Ligeså er flere af de studerende, som har været til en digital eksamen med programmet installeret.

- Jeg synes, det er okay. Det gør, at man ikke kan logge på Skype og Facebook, fortæller Rasmus Poulsen, der læser klinisk biomekanik på SDU.

Kan bevise man ikke har snydt

Han bliver bakket op af Thomas Damsgaard, der også læser klinisk biomekanik.

- Det (programmet, red.) er så diskret, at man ikke lægger mærke til det.

Derudover mener han, at det kan være en fordel for de studerende at blive overvåget, hvis der opstår mistanke om snyd.

- Hvis nogen tænker, at du har snydt, så kan jeg bevise, at jeg ikke har snydt. Så sikkerheden går begge veje, siger Thomas Damsgaard.

Overvågning en glidebane

I IT-Politisk Forening ser man derimod med skepsis på overvågningen, fordi der ikke er grænser for, hvilke slags oplysninger, der bliver gemt.

- Det er jo fuldstændig umuligt for mig at se, hvad de her ting bliver brugt til af universitetet, siger næstformand Jesper Lund.

Han mener, der er tale om en glidebane med den øgede overvågning af de studerende.

SDU har dog bekendtgjort, at hvis de studerende ikke ønsker at installere overvågningsprogrammet på deres computer, så kan de låne en computer af universitet. Derfor medgiver Jesper Lund også, at problemet ikke er så udtalt, som hvis de studerende var tvunget til at underkaste sig overvågningen.

Københavns Universitet nysgerrige på erfaringer

På Københavns Universitet bekæmper man eksamenssnyd ved, at de studerende skal bruge universitetets computere med begrænset adgang til internettet, når de går til eksamen. Men får SDU succes med deres metode, så kan den blive udbredt, siger Klaus Kvorning Hansen, it-chef på Københavns Universitet.

- Vi følger det med meget stor interesse. Vi har investeret i en pc, der står fast i eksamenslokalet, og den omkostning kan man selvfølgelig spare, hvis de studerende medbringer deres eget udstyr.

- En anden fordel er jo, at de er mere fortrolige med deres egen computer, siger han.