Universiteter og gymnasier raser over spareforslag

Det er som at blæse og have mel i munden, når regeringen vil løfte uddannelseskvaliteten for færre penge, lyder det fra Københavns Universitet.

På Københavns Universitet er man ærgerlige over regeringens spareforslag på uddannelsesområdet. Det siger prorektor på universitetet, Lykke Friis.

Over de næste fire år skal alle uddannelser – undtagen folkeskoler og erhvervsuddannelser – spare næsten ni milliarder kroner, hvis det står til Venstres uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V).

Og spareplanerne kan meget vel blive til virkelighed, da Dansk Folkeparti ser ud til at støtte forslaget.

”Som at blæse og have mel i munden”

De bebudede besparelser vækker vrede rundt omkring på landets uddannelsesinstitutioner:

- Det er en melding, vi er ærgerlige over på Københavns Universitet, siger Lykke Friis, tidligere Venstre-minister og nuværende prorektor for uddannelse på universitetet til DR Nyheder.

- Vi havde ellers glædet os over regeringens klare udmelding om, at nu skulle uddannelseskvaliteten løftes; og så kommer meldingen om, at det skal gøres for færre penge. Og der siger vi bare helt stilfærdigt: Det er det samme som at blæse og have mel i munden.

Kan gå ud over kvaliteten

Friis afviser også Esben Lunde Larsens påstand om, at universiteterne skulle være ”kornfede”:

- Det har lydt som om universiteterne lever i sus og dus, og der hører det altså med til historien, at vores uddannelser i forvejen er underfinansierede. Og derfor er der da en betydelig fare for, at det kan gå ud over uddannelseskvaliteten, siger hun til DR Nyheder.

- Man skal ikke tro, det bliver nogen let omgang, og at det bare er nogle ”kornfede” institutioner, hvor pengene nærmest hænger på træerne.

Hun støttes op af universitetets rektor, Ralf Hemmingsen:

- Ministeren siger, at sektoren har været fritaget for besparelser. Men der har de sidste mange år været en årlig reduktion i taxameteret til undervisning. De penge er i nogen grad kommet tilbage til sektoren, men ofte øremærket til andre ting, siger Hemmingsen til Ritzau.

Kan ramme udbuddet af højniveau-fag

Også landets gymnasier må holde for, når besparelserne rammer, og det får formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, til at frygte for blandt andet gymnasiernes udbud af højniveau-fag:

- I første omgang vil det betyde, at de tiltag, vi har til at hjælpe unge med vanskeligheder gennem uddannelserne, vil falde bort. Det kan for eksempel være tilbud om støttepersoner, siger hun til Ritzau.

- Men det vil ikke være nok på den lange bane. På et tidspunkt må man ind og se på fagudbuddet, slutter formanden, der også er rektor på Københavns Åbne Gymnasium.

Facebook
Twitter