Universitetsdemonstration går nu efter ministeren

Københavns Universitet skrinlagde i går de omstridte tiltag, men de studerendes sag er endnu ikke afgjort.

Flere end 7.000 personer er tilmeldt de studerendes demonstration på Facebook (Foto: Anette Dich © DR)

Studenterdemonstrationen mod Københavns Universitet jagter nu større indflydelse.

Københavns Universitet havde arbejdet på en såkaldt 'studiefremdriftsreform', der havde til formål at få de studerende til at blive hurtigere færdige, men reformen er opgivet på ubestemt tid.

- Universitet har i går aftes (tirsdag, red.) sagt, at de her midler måske ikke var de rigtige og de har udskudt beslutningen, fortalte formand for Studenterrådet Mia Andersen.

Onsdag morgen rakte Københavns Universitet en hånd ud og inviterede de studerende til forhandling om den omdiskuterede reform. Arrangementet vil foregå i Lindegården i forbindelse med den planlagte demonstration på Frue Plads ondag.

Københavns Universitet presset til at få studerende hurtigere igennem

Muligheden for orlov skulle, ifølge et lækket notat fra KU, fjernes fra kandidatuddannelserne og begrænses til et halvt år på bacheloren, skriver Universitetsavisen.

I notatudkastet står Københavns Universitet til at miste 345 millioner kroner per år i 'færddiggørelsesbonus' og derfor var universitet klar til at indføre en model, der skulle gøre de studerende 7,6 måneder hurtigere fra 2014 og frem. De 7,6 måneder blev vedtaget af Folketinget og skal være nået inden 2020.

De studerende skulle derudover have 45 beståede ECTS-point per år, hvis de skal beholde deres studieplads, og hvis de tøvede med at tilmelde sig til kurser, så ville en automatisk tilmelding træde i kraft.

De faste rammer om beståede fag ville medføre, at dumpede eksaminer skulle indhentes i det følgende semester og ville derfor yderlige belaste de studerendes skemaer.

De studerende holder proppen i champagnen

I DR2 Morgen kunne formand for Studenterrådet Mie Andersen ikke lægge skjul på, at KU's kovending var tilfredstillende.

- Det er vi rigtigt glade for og det kan være, at vi skal have champagnen frem i eftermiddag. Men så kan det også godt være, at vi skal have Morten Østergaard til også at lytte, sagde formanden overfor ministeren.

Københavns Universitet skal nemlig fortsat indføre stramninger for at nå Folketingets krav, så demonstrationens mål er ikke længere universitetet, men uddannelsesminsteren, Morten Østergaard.

- Vores krav er, at de unge kommer igennem deres uddannelse i gennemsnit på normeret tid plus ét års forsinkelse. Jeg synes ikke, det er urimligt at forlange og jeg mener det giver den fleksibilitet, der skal være, til at man kan håndtere ting, der er uforudsete, forklarede ministeren i morgendebatten overfor studenterrådsformanden.

- Men selvom du er på orlov, så belaster du ikke systemet. Du er ikke på SU og du er en minimal belastning for universitetet, for du er bare på standby. Men alligevel så tæller det med i den gennemførselstid som universiteterne nu skal have ned, på trods af, at du ikke er studerende, når du er på orlov, argumenterede Mie Andersen efterfølgende.

Rektor indbyder studerende til forhandlinger om fremdriftsreform

I pressemedelelsen onsdag morgen vedholder Københavns Universitet, at der vil ske ændringer, men håber at finde fælles grund ved dagens arrangement

- Københavns Universitet indfører fra efteråret 2014 de regler, som Folketinget har vedtaget med fremdriftsreformen. KU indfører dog ingen nye regler omkring studieaktivitet eller orlov. Universitetet lover at holde skarpt øje med udviklingen i studietiderne, men hvis den ikke er på ret kurs i 2015, er ledelsen nødt til at indføre nye tiltag, skriver universitet.

Facebook
Twitter