Uran-afstemning splitter den grønlandske regering

Parlamentsmedlem går imod sit eget parti og egen regering.

I Nuuk strømmer folk på gaden for at demonstrere mod uran-udvinding. (Foto: Ulrik Bang © Scanpix)

Spørgsmålet om uran-udvinding har skabt stor splittelse i den grønlandske koalitionsregering. Så meget, at samarbejdet nu er brudt helt sammen.

Det meddeler regeringsleder Aleqa Hammond(Siumut), som er formand for Grønlands selvstyre.

Onsdag aften, dagen før den afgørende afstemning om uran-udvinding i Grønland, forlod det lille nationalistiske parti Partii Inuit således regeringen.

- Det har ikke været muligt at få en klar tilkendegivelse fra Partii Inuit til selve uran-afstemningen. Det har resulteret i, at de ikke har levet op til koalitionsaftalen, siger Aleqa Hammond til Ritzau.

Skuffet Hammond

Aleqa Hammond havde som minimum forventet, at de tre partier i koalitionen - det socialdemokratiske parti Siumut, det borgerlige parti Atassut og så det lille Partii Inuit kunne blive enige om at gennemføre den regeringsaftale, som de tre partier indgik, da de dannede regering i foråret.

Men sådan er det ikke gået.

- For mig som formand er det altafgørende for et godt samarbejde, at vi til enhver tid kan regne med hinanden - som minimum via vores koalitionsaftale. Det har de ikke kunnet leve op til, siger Aleqa Hammond.

Vendt på en tallerken

Partii Inuit har mildt sagt forholdt sig slingrende overfor uran-spørgsmålet, siden de indtrådte i regeringen i marts.

De gik til valg på, at Grønland ikke skulle udvinde uranholdige mineralske ressourcer fra Grønlands undergrund. Og dermed fastholdt de den nultolerance, som der har været siden 1988.

Så vendte partiet på en tallerken og underskrev alligevel en koalitionsaftale, hvis mål er at ophæve den selvsamme nultolerance-politik.

- Af hensyn til sundheden, naturen og miljøet, lød det i aftalen.

Går imod eget parti og regering

Dét holdningsskifte er for meget for partiets eneste parlamentsmedlem, Randi Broberg, som altså onsdag aften meldte ud, at hun nu vil gå imod både sit eget parti og sin egen regering, når parlamentet torsdag skal stemme om uran-spørgsmålet.

Hun vil stemme nej, og det har nu kostet partiet en plads i regeringen.

- Selvfølgelig er jeg træt, men ingen er i tvivl om min holdning, siger Randi Broberg, der onsdag aften ikke lagde skjul på, at det har været hårdt at holde fast i sin politiske overbevisning.

Advaret fra flere sider

Fra flere sider advares Grønland mod at begynde at udvinde uran, selv om det foreløbigt kun er et biprodukt ved minedrift i Sydgrønland, hvor der er konstateret betydelige forekomster af de såkaldte sjældne jordarter, der bruges i elektronikindustrien.

LÆS MERE

Den grønlandske regering ser umiddelbart ud til at have flertal i uran-afstemningen, men det vil en afstemning i torsdag aften dansk tid vise.

Facebook
Twitter