Urd blæser fiskepriser i vejret: Nu koster torsken op til 400 kroner kiloet

Fra Frederiksberg til Fyn er der stort spænd i prisen på torsk efter stormens rasen.

Der bliver fortsat langet fisk over disken hos Klausen Fisk & Skaldyr i Blokhus, men knap så mange som normalt ved nytår, lyder det fra fiskehandler Simon Anders Werner. (© DR Nyheder)

Det bliver dyrt, hvis man vil have en nytårstorsk på tallerkenen i år.

Priserne på torsk – og andre fisk – er nemlig cirka dobbelt så høje i år som normalt.

Og det skyldes blandt andet stormen Urd. For da den ruskede Danmark 2. juledag, forhindrede den ikke blot fiskerne i at sejle ud på havet.

Stormen betød også, at torskenes position i vandet blev flyttet med blæsten og bølgerne, og det har gjort dem sværere at fange.

Det betyder højere priser på den eftertragtede nytårsspise.

Men selv om prisen er høj, er der også stor forskel på prisen på torsk alt efter hvor i landet, man køber den.

400 kroner på Frederiksberg

Hos Windsor Fisk på Frederiksberg koster en hel torsk på 4,1 kilo 1.600 kroner. Altså godt 400 kroner per kilo.

- Situationen har gjort, at jeg har måttet sætte priserne gevaldigt op. Jeg kan ikke sælge til mine normale priser, for så ville jeg ikke tjene noget, siger fiskehandler Rasmus Petersen.

Tager man mod nord, kan man slippe med det halve af prisen. Hos Klausen Fisk & Skaldyr i Blokhus koster et kilo torsk knap 200 kroner.

Men også her er stormen skyld i forhøjede priser. Det er al slags fisk, der er steget, men særligt prisen på torsk er høj, fortæller fiskehandler Simon Anders Werner.

- Folk køber ikke så store mængder, og nogle fravælger simpelthen torsken, fordi den er så dyr, siger han.

80 kroner på Fyn

På det sydlige Fyn har stormens rasen også sat sit præg.

Men hos Bendixens Fiskehandel i Svendborg betyder det dog kun, at torsken er steget med cirka 10 kroner per kilo, fortæller fiskehandler Sarah Cleve.

I butikken kan torsk derfor stadig fås til under 100 kroner kiloet. Prisen kommer helt an på, om man vælger hele torsk eller blot stykker af fisken, fortæller hun.

- Hvis man vil have en hel fisk, så er det 80 kroner per kilo. Men vi har også midterstykker til 155 kroner per kilo, siger hun.

Formand: Derfor er der forskel i pris

Der er flere grunde til, at der er så store forskelle i prisen på torsk rundt om i landet, fortæller Martin Maric, der er formand for Danske Fiskehandlere.

- For det første er der stor kvalitetsforskel på de forskellige arter. Størrelsen kan for eksempel betyde noget, for der er mere mad på en større fisk end på en lille, fortæller han.

En fisk, som har fået skåret hovedet af, vil også koste mere end en fisk, som man selv skal hjem og skære meget i på køkkenbordet.

Derudover får fiskehandlerne i København leveret deres fisk fra Nordjylland, fordi de gode torsk – ifølge fiskehandlerformanden – bliver fisket dér. Transporten er også en omkostning.

- Og så er det jo helt klart dyrere at have en butik på Frederiksberg end i Blokhus, siger Martin Maric.

Facebook
Twitter