Urd var vildest i Thorsminde

Vinden er aftaget efter stormen. Meteorologerne holder øje med vandstanden, der truer omkring Roskilde.

Sådan så det ud, da stormen Urd gik i land ved Thorsminde på Vestkysten mandag eftermiddag d. 26. december 2016. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2016) (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Stormen Urd er ved at trække sig væk fra Danmark.

Værst var stormen på den jyske vestkyst, hvor der i Thorsminde blev målt vindstød på 37,8 meter per sekund. Det svarer til orkanstyrke.

- Vinden har aftaget i stort set hele landet. Det er kun ved nordkysten på Sjælland, at vi stadig måler vindstød af stormstyrke, så det værste er overstået, siger vagthavende ved DMI Dan Nilsvall.

Mens vindene så småt lægger sig, holder DMI øje med vandstanden, der fortsat er truende.

- Vandstanden er faldet på vestkysten ved Vadehavet, men i Limfjorden og de danske farvande falder vandstanden først i løbet af dagen, måske henad aften, siger Dan Nilsvall.

Værst ser det ud i Roskilde Fjord

DMI er endnu usikker på, hvornår vandstanden stopper med at stige, men gætter ved 07-tiden på, at den kulminerer inden for én til tre timer.

Værst står det til omkring Roskilde Fjord, hvor man er nervøs for, at vandet kan oversvømme boligområder.

- Mellem Frederiksund og Roskilde, ved Jyllinge, begynder vandet at komme lidt for tæt på de huse, der ligger nede ved vandet, siger Dan Nilsvall.

Beredskabet forsøger lige nu at holde vandet tilbage blandt andet med mobile dæmninger.

Den forhøjede vandstand i Roskilde Fjord har betydet, at Kronprins Frederiks Bro, der forbinder Frederikssund og Hornsherred, natten til tirsdag er blevet lukket for trafik.

Området omkring Roskilde har også ved tidligere storme været hårdt prøvet. I december 2013 var det en stormflod som følge af stormen Bodil, der gav store ødelæggelser.

I det øvrige Danmark er der tirsdag morgen forhøjet vandstand på vestkysten ved Vadehavet og i Limfjorden.

Da vandstanden var højest på vestkysten, blev den målt til 3,4 meter, mens den forhøjede vandstand i Limfjorden er 1,3-2,8 meter.

/ritzau/