Uret på din telefon viser en 'ulovlig' tid

Et borgerforslag vil have politikerne til at indføre en ny dansk tid, der passer til resten af verden.

Du tænker nok ikke over det, men hver gang du kigger på dit ur eller din telefon, så ser du faktisk ikke den helt rigtige danske tid.

En gammel lov fra 1893 slår nemlig fast, at tiden i Danmark skal bestemmes med middelsoltiden for den 15. længdegrad øst for Greenwich tæt på Gudhjem på Bornholm.

Til daglig følger Danmark dog den internationalt aftalte Coordinated Univeral Time, også kaldet UTC - og det er den tid, du ser på dit ur eller din telefon.

Tiden påvirkes af jordens rotation

Forskellen på UTC+1, som er den tid, vi praksis følger i Danmark og så den lovbestemte Bornholm-tid svinger med mere end et halvt sekund i begge retninger. Det gør den, fordi bornholmertiden fastsættes i forhold til jordens rotation, som ikke er stabil, mens UTC fastsættes af svingningerne i et atomur, som ikke påvirkes af jorden rotation.

Et halvt sekund lyder måske ikke af meget, men i dag, hvor teknologier som gps, flytrafik og lynhurtige aktiehandler kræver ekstrem nøjagtighed ned til en tusindedel eller endda en milliontedel af et sekund, er det faktisk ret meget

Ny dansk tid

Derfor har en gruppe danskere stillet et borgerforslag, hvor de vil have politikerne til at droppe den gamle lov og indføre en ny dansk tid, der følger UTC tillagt en time, som altså også er den tid, vi i praksis følger i Danmark.

Bliv klogere på, hvorfor vi har den tid, vi har, i videoen øverst.

FacebookTwitter