’Urimelig, skamløs og fuldstændig uacceptabelt’: Politikere kræver ministers forklaring

Studerende med handicap venter op til et år, før de ved, om de kan få handicaptillæg til SU'en.

Tillægget på cirka 9.400 kroner før skat per måned gives til studerende på en videregående uddannelse, der på grund af et handicap, ikke kan arbejde ved siden af studiet. (Foto: © © COLOURBOX)

Det er uacceptabelt, at studerende med handicap på en videregående uddannelse skal vente i længere og længere tid på at få at vide, om de kan få handicaptillæg til SU'en.

Sådan lyder det fra en række partier på Christiansborg.

Tillægget på cirka 9.400 kroner bliver givet til studerende, der på grund af et psykisk eller fysisk handicap ikke kan arbejde ved siden af deres studie.

I 2021 valgte den daværende socialdemokratiske regering at afsætte flere ressourcer til at bringe ventetiden ned.

Men der er sket det stik modsatte, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

På trods af de ekstra ressourcer er den gennemsnitlige ventetid siden 2021 steget med knap halvanden måned - fra 5,9 måneder til 7,2 måneder. Nogle studerende venter op til et år, før de får svar på, om de er godkendt til handicaptillægget.

23-årige Simone Pehrson læser til pædagog på UC Syd i Esbjerg. Hun har sklerose og ventede over 11 måneder, før hun fik tildelt de ekstra penge ved siden af SU'en. Da hendes ansøgning blev godkendt, fik hun pengene med tilbagevirkende kraft. Men det ændrede ikke på, at det var svært at undvære tillægget i næsten et år med en medicinpost på 2.000 kroner om måneden. (Foto: © Henriette Kampp, DR)

Enhedslisten: 'Urimelig og skamløs behandling'

Den lange ventetid er under al kritik, siger Danmarksdemokraternes psykiatriordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Det skuffer mig virkelig. Det er – for at sige det mildt – fuldstændig uacceptabelt, og jeg havde en klar forventning til, at når der blev sat ressourcer af, sker der også noget.

Også hos Enhedslisten er der kritiske røster fra handicapordfører Peder Hvelplund.

- Det er en urimelig og skamløs behandling, at de skal holdes i uvished så længe. Vi ved, at det har enorm betydning for deres trivsel og sikkerheden for at de kan tage en uddannelse.

Og den holdning giver genklang hos formanden for uddannelses- og forskningsudvalget på Christiansborg, Katrine Robsøe (R). Hun kræver en forklaring fra uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund fra Moderaterne, siger hun.

- Jeg kommer til at tage fat i ministeren for at høre, hvad filen, der er galt i vores system. Det er ikke rimeligt, at man kan gå et år og vente på afklaring på noget, der er så grundlæggende, som et SU-tillæg er, når man har et handicap.

SF har sendt spørgsmål til ministeren

Charlotte Broman Mølbæk, der er handicapordfører hos SF, er heller ikke tilfreds med den lange ventetid. Derfor har hun i dag sendt spørgsmål til ministeren, hvor hun blandt andet har spurgt om, hvad ministeren og regeringen helt konkret vil gøre for at nedbringe ventetiden.

DR Nyheder ville gerne have spurgt Uddannelses- og Forskningsminister, Christina Egelund fra Moderaterne, hvorfor det ikke er lykkedes at nedbringe ventetiden. Hun vil ikke stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar.

- Ministeriet er sammen med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i gang med at se på ordningen for at finde en holdbar løsning. Vi kan og skal gøre det bedre, det anerkender jeg fuldt ud, lyder det i en mail til DR Nyheder.