USA-ekspert: - Godt gået, McCain

USA ekspert Niels Bjerre-Poulsen er ikke i tvivl om, at Barack Obama vinder dagens valg, alligevel mener han at John McCain har klaret sig bedre end nogen andre kunne have gjort.

USA ekspert, Niels Bjerre-Poulsen, svarede på spørgsmål fra dr.dks brugere om det amerikanske valg. (Foto: Thorleif Ravnbak © DR)

Dr.dks brugere havde i dag mulighed for at få svar på deres spørgsmål om det amerikanske valg, da leder af center for amerikanske studier på Copenhagen Business School, Niels Bjerre-Poulsen, satte sig til rette foran computeren og chattede om valget.

Allerede fra første spørgsmål slog Niels Bjerre-Poulsen fast, at han mener Barack Obama vinder.

- Ellers er der et par tusind statistikere som skal fyres på gråt papir, siger Niels Bjerre-Poulsen.

McCain har gjort det godt

Trods den skråsikre udmelding, så mener Niels Bjerre-Poulsen, at John McCain har gjort det godt.

- Alle odds er mod en republikansk kandidat i år. John McCain har klaret sig bedre end nogen anden republikansk kandidat ville have gjort, men med økonomisk krise, en meget upopulær præsident, en upopulær krig, og et temmelig upopulært republikansk parti i ryggen (som også vil lide store tab i kongresvalget), har det hele tiden været op ad bakke for McCain, mener Niels Bjerre-Poulsen.

Hvordan kan McCain vinde

Men naturligvis er valget endnu ikke afgjort, og K. Illum Pinje ville gerne høre, hvad der rent faktisk skulle ske før John McCain kan vinde.

- Der skal være langt lavere valgdeltagelse fra de segmenter i befolkningen, som favoriserer Obama eller alle prognoser skal vise sig at være misvisende. Obama har mange veje til 270 valgmandsstemmer - McCain skal vinde alle de stater som Bush vandt i 2004, og sikkert en enkelt mere. Hold øje med en stat som Virginia, som ikke har stemt demokratisk i mange, mange år, men hvor Obama fører. Hvis Obama vinder der, så er meningsmålingerne nok korrekte. Hvis han mod forventning taber, så kan det blive en lang aften/morgen før vi har et resultat. Vinder Obama i North Carolina og/eller Indiana, så får vi nok en jordskredssejr, svarer Niels Bjerre-Poulsen.

Vil hvide amerikanere stemme på en sort?

Flere har slået tvivl om, hvorvidt amerikanerne, når de står i stemmeboksen, vil stemme på McCain fordi han er hvid. Selv om de har sagt, at de vil stemme på Obama. Men den teori afviser Niels Bjerre-Poulsen.

- Der er al mulig grund til at tro, at forbehold overfor Obamas hudfarve allerede er reflekteret i meningsmålingerne - og at det ikke længere er en stor faktor. Faktisk har ingen demokratisk kandidat siden Lyndon B. Johnson i 1964 vundet et flertal blandt hvide mænd, men ifølge nogle målinger kan Obama blive den første demokratiske kandidat siden dengang der faktisk får over 50 procent i denne gruppe af vælgere, skriver Niels Bjerre-Poulsen

Dansk presse for Obamaglade?

En bruger vil også vide om dansk presse har været for positiv overfor Barack Obama i valgdækningen.

Niels Bjerre-Poulsen mener der er en forkærlighed for Obama, men at det også gør sig gældende i befolkningen, og det iøvrigt gælder i alle lande, pånær to.

Facebook
Twitter