USA vil have Danmark til at lukke Roj tv

USA presser på for at få Danmark til at lukke omstridte Roj TV i København. Amerikanerne støtter Tyrkiet i, at tv-stationen er et talerør for det kurdiske arbejderparti, PKK.

Premierminister Erdogan gik fra pressemøde med Fogh pga. tilstedeværelsen af ROJ TV, repræsenteret af journalist Senan Guneser. (Foto: Ditte Valente © Scanpix)

USA har i flere omgange presset på for at få Danmark til at lukke den kurdiske tv-station ROJ TV, der har sendetilladelse i København. Det afslører en indsigt i sagsakterne, som Radioavisen har fået adgang til.

Det diplomatiske pres på Danmark kommer samtidig med, at Københavns politi på 8. måned undersøger tv-stationens påståede forbindelser til terrorbevægelsen PKK.

Erdogan gik i vrede

Sagen om ROJ TV har ført til et anspændt forhold mellem Danmark og Tyrkiet, der sidste år kulminerede, da den tyrkiske premierminister Tayyip Erdogan forlod et pressemøde med statsminister Anders Fogh Rasmussen i protest over, at en journalist fra ROJ TV deltog.

Tyrkiet hævder, at ROJ TV får penge af PKK, der står opført på EU's terrorliste. Og tyrkerne får støtte af amerikanerne. Gennem en direkte diplomatisk henvendelse opfordrede de sidste efterår Danmark til at lukke ROJ TV.

Og for at understrege alvoren har USA for godt to måneder siden gentaget denne opfordring, bekræfter Udenrigsministeriet.

Samtidig har den amerikanske ambassade i Tyrkiets hovedstad Ankara over for den danske ambassade fordømt ROJ TV og sagt, at den er et talerør for PKK.

Storpolitik

Peter Viggo Jacobsen, der er afdelingsleder ved Center for Internationale Studier, mener, at amerikanernes pres på Danmark i sagen om ROJ TV er et led i et storpolitisk spil.

- Amerikanerne og Tyrkiet har jo haft en strategisk alliance, og tyrkerne er en meget vigtig allieret for amerikanerne. Og de har i forskellige sager, blandt andet omkring Irak-krigen men også omkring håndteringen af PKK i Irak, har haft nogle uoverensstemmelser. Her er der så en mulighed for amerikanerne for at gøre tyrkerne en tjeneste uden at det koster dem særlig meget, forklarer han til Radioavisen.

Københavns Politi forventer at blive færdig med efterforskningen til efteråret.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532c8dee6187a216b8e80baa

FacebookTwitter