Usædvanlig kolde maj-nætter: Bendt kørte to timer med varmekanonen mellem rækkerne af frugttræer

Sne i maj er usædvanligt, lyder det fra vagthavende meteorolog hos DMI.

Mens april bød på sol og lune himmelstrøg, ser det noget anderledes ud over hele landet nu. Og frost i nyudsprungne æbleblomster betyder nul æbler til sommer. Her er det Bendt Olsen fra Karensminde plantage, der tjekker sine æbletræer. (Foto: Asger Møller Jørgensen)

Usædvanlig maj-nattefrost sendte Bendt Olsen ud og køre i omkring to timer med 'Frostbusteren' i mørket.

I frugtplantagen Karensminde i Odder var frugtavler Bendt Olsen særligt nervøs for det vinterlige vejr: Han dyrker nemlig æbler, pærer, blommer og bær, hvis blomster ikke holder til minusgrader.

Bendt Olsen har derfor haft gang i sin varmekanon i nat, hans 'Frostbuster', men først om et par dage ved han, om afgrøderne har taget skade af de kolde nætter.

Han har to målere på sin mark, som løbende måler temperaturen, og flere gange i løbet af aftenen og natten, var der minusgrader i plantagen.

- Vi er hele tiden parat til at gøre traktoren og varmekanonen klar, for det bliver jo koldt igen i nat, siger Bendt Olsen.

Snebyger flere steder i landet

Og det har han helt ret i, for der er en lille risiko for nattefrost natten mellem lørdag og søndag, lyder det fra vagthavende meteorolog hos DMI Henning Gisselø.

Hvis du har spottet snefnug fra dit vindue i nat eller i de tidlige morgentimer, er det altså hverken noget, du har drømt, eller fordi lidt søvn har sat sig fast i øjet:

For der er i nattens løb faldet byger, som har haft sne med sig, præcis som DMI havde varslet.

Og selvom temperaturerne fortsat er lave for årstiden, er det ikke koldt nok til, at sneen bliver liggende, siger meteorolog Henning Gislø.

- Vi ligger fra lidt over frysepunktet og op til fem graders varme som det højeste. Temperaturen er ikke prangende.

Det vinterlige vejr er også usædvanligt for årstiden, siger han:

- Det er bestemt ikke hvert år, jeg skriver sne i mine udsigter for maj. Snebyger i april ser vi næsten hvert år, men i maj er det sjældent.

Kun frost enkelte steder i landet

Selvom det er køligt over hele landet, er det kun enkelte steder i Jylland, hvor nattefrosten har kigget forbi, lyder det fra DMI. I Himmerland og i Sønderjylland har der været minusgrader.

- Men selvom vi ikke har frost, kan det godt sne. Det har bare ikke en tendens til at blive liggende, siger Henning Gisselø.

- Henover den sydlige del af landet har vi en del byger med både hagl, slud og sne, og der er såmænd også lidt torden med i det.

Bygerne trækker sydpå, og når de har passeret i løbet af formiddagen, kommer der til at være en blanding af sol og skyer over landet, men der kan også stadig komme lidt byger, siger meteorologen.

Den smule sne, som er kommet i nat og de tidlige morgentimer, har forårsaget trafikale problemer, fordi den kortvarigt har nået at ligge på de danske veje rundt om i landet. Derfor skal bilister stadig være forsigtige her til morgen.

Risiko for nattefrost igen i nat

I dag bliver det op mellem syv og ni grader, og resten af weekendens vejr kommer til at stå på spredte byger, som også kan være med hagl og slud.

- I virkeligheden, tror jeg, at det er ved at være slut med sne. Her i dagtimerne får vi alligevel hævet temperaturen så meget op, at det bliver svært med snebygerne.

Det kølige vejr bliver hængende til tirsdag, og så begynder varmen at presse på igen, siger meteorologen.