Usædvanlig sag begynder i retten: Kvinde bestilte lejemord over internettet

58-årig kvinde bestilte et lejemord med bitcoin på det mørke net, lyder tiltalen.

En italiensk kvinde er tiltalt for drabsforsøg ved at have bestilt et lejemord fra sin adresse i Danmark, lyder det i anklageskriftet. (Foto: © Bill Hinton, copyright 2017 bill hinton)

Det er en spektakulær sag, som i dag begynder i Retten i Lyngby.

Her sætter en 58-årig kvinde sig nemlig til rette på anklagebænken - tiltalt for drabsforsøg ved at have bestilt et lejemord over det mørke internet og betalt for det med den digitale valuta bitcoin.

I anklageskriftet lyder det, at kvinden ved bestillingen af lejemordet brugte en internetside på tor-netværket ved navn "Crime Bay by Chechen Mob".

Her bad hun om, at der blev brugt lyddæmper ved drabet, og hun understregede, at det var meget vigtigt, at manden blev dræbt i første forsøg.

Der står også i anklageskriftet, at kvinden uploadede navn, bopæl og billede af personen, som skulle dræbes.

Drabet skete dog aldrig - det havde den tiltalte kvinde dog ingen indflydelse på, står der i anklageskriftet.

Anklagemyndigheden har tiltalt kvinden for forsøg på manddrab - straffelovens paragraf 237 - der kan give mellem fem års fængsel og livstid.

Samtidig kræver Anklagemyndigheden kvinden udvist til Italien.

Kvinden nægter sig skyldig i drabsforsøg. Det oplyser hendes forsvarer, Mie Sønder Koch.

Mere kriminalitet over det mørke net

Det er langt fra normalen, at sager om køb af en lejemorder over nettet kommer for dagens lys.

Det fortæller Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.

En kvinde er tiltalt for at have bestilt et lejemord og betalt med bitcoins. Er det en enestående sag i Danmark, eller har I set noget lignende før?

- Jeg kender ikke til flere, siger Niels Denny Sørensen.

Ifølge vicepolitiinspektøren er der dog ikke nogen tvivl om, at der foregår en dyb kriminalitet på internettet - også det mørke internet.

- Vi får flere anmeldelser, hvor folk er blevet udsat for en eller anden form for kriminalitet på det mørke net, fortæller Niels Denny Sørensen.

Politiet har dog ikke tal, der viser en stigning i sager om kriminalitet over det mørke net.

Typisk støder politiet på sager, der handler om handel med tyvekoster, økonomisk kriminalitet samt narkotika- og våbenhandel på det mørke internet.

Faktisk er det ikke længe siden, at en ung mand fra Fyn blev idømt to års fængsel for at købe en maskinpistol og ammunition over det mørke net. Her var det en udenlandsk efterretningstjeneste, som afslørede det kriminelle indkøb.

Sværere at opklare forbrydelser

Vicepolitiinspektøren fortæller, at politiet patruljerer det mørke net, ligesom politiet patruljerer gader og stræder.

Men samtidig er politiet også afhængige af tips fra både borgere, det europæiske politisamarbejde Europol og andre samarbejdspartnere, når det kommer til at opklare forbrydelser over det mørke internet.

- Den her slags kriminalitet tager ikke hensyn til landegrænser. Den kan brede sig vidt omkring, siger Niels Denny Sørensen.

Samtidig kræver det mere at opklare forbrydelser over det mørke internet.

- Det er lidt sværere, fordi det foregår over det mørke net. Der har man nogle muligheder for at sløre sine spor, så det skal vi faktisk lægge ret mange kræfter i for at opklare, siger han.