Usædvanlig sag om rovmord: 28-årig kendt skyldig i drab på to ældre borgere

28-årige James Schmidt risikerer livstid i sagen.

James Schmidt er kendt skyldig i drab på to ældre i bebyggelsen her på Vangehusvej på Østerbro. (Foto: Privat / Celina Dahl/Ritzau Scanpix)

28-årige James Schmidt er kendt skyldig i drab på to ældre borgere på Østerbro i København.

Det har et enigt nævningeting ved Københavns Byret netop afgjort.

Dermed er han frikendt i et forhold, nemlig for drab på en 83-årig kvinde.

Pensionisterne boede alle tre i samme bebyggelse og døde inden for en periode på en måned i marts sidste år. En af dem var 81-årige Inez Hasselblad.

- Retten mener ikke, at den tiltalte har givet en troværdig forklaring om, hvorfor han var i Inez Hasselblads lejlighed, og om hvordan hans dna kan være kommet på hendes hals, lød det fra retsformand Karsten Henriksen.

Politiet har kaldt sagen grov og usædvanlig og mener, at James Schmidt begik drabene, fordi han ville frarøve sine ofre penge.

Blandt andet har James Schmidt brugt ofrenes kreditkort i kiosker, til biografture og på en stripklub. Derfor er han også kendt skyldig i røveri.

- Retten lægger til grund, at misbruget af kreditkortet blev påbegyndt kort efter, at Inez Hasselblad blev set for sidste gang, forklarede retsformand Karsten Henriksen.

Nævninge uenige om et dødsfald

Mens sagens seks nævninge og dommere var enige om at kende James Schmidt skyldig i drab på to af de tre ældre borgere, så var der uenighed om at dømme ham for det tredje drab i tiltalen.

Blandt andet fordi den 83-årige Eva Hoffmeister ikke nåede at blive obduceret, inden hun blev bisat. Hun var den første af de tre pensionister, der døde.

- Vi lægger vægt på, at der udover ligsynet ikke er blevet foretaget en obduktion eller andre retslægelige undersøgelser af Eva Hoffmeister, forklarede retsformand Karsten Henriksen.

- Lægen, der foretog ligsynet, siger, at hun ville have rådet politiet til obduktion, hvis hun havde vidst, at Eva Hoffmeisters kreditkort efterfølgende var blevet misbrugt.

Under en obduktion kan der nemlig komme andre tegn på dødsårsager frem end ved et ligsyn.

Men lægen fik ikke noget at vide om kreditkortmisbruget, fordi politiet dengang ikke mistænkte, at dødsfaldet kunnet være ikke-naturligt.

Samtidig forklarede retsformanden, at der ikke var vidneforklaringer eller andre spor, der kunne placere James Schmidt i Eva Hoffmeisters lejlighed.

Tre nævninge stemte for at kendte ham skyldig, mens tre dommere og tre nævninge ikke mente, at der var beviser nok i sagen.

Derfor nåede retten til en frikendelse af ham for det forhold.

'Jeg er ikke sindssyg'

Anklager i sagen Søren Harbo vil kræve den 28-årige idømt lovens strengeste straf, nemlig livstid.

- Mentalundersøgelsen har beskrevet tiltalte som en person med psykopatiske træk og har anbefalet, at han idømmes forvaring. Vi mener dog, at livstid er det mest sikre værn, har Søren Harbo fortalt.

Han har også under retssagen beskrevet drabene som 'koldblodige mord' og James Schmidt som en 'iskold psykopat', der konstruerer sine forklaringer til at passe til sagen.

James Schmidt mener dog ikke, at han hverken er mentalt afvigende eller kriminel. Det sagde han som de afsluttende ord ved sidste retsmøde, inden retten trak sig tilbage for at vurdere sagen.

- Jeg er ikke sindssyg. Jeg har følelser. Jeg har en kæreste, jeg har venner. Jeg lever et normalt voksenliv, sagde James Schmidt grædende som de sidste ord i sagen, inden retten trak sig tilbage.

- Jeg er ikke seriemorder, lød det fra James Schmidt, der har nægtet sig skyldig i drab.

James Schmidts mor boede i samme ejendom som de ældre. Det var sådan, at James Schmidt havde adgang til en nøgle til de opgange, hvor de ældre boede.

James Schmidt har under sagen erkendt, at han stjal nogle kreditkort, men han har forklaret, at han var 'venner' med de ældre borgere, og at 'stemningen var god', når han besøgte dem.

Slap for forvaring for voldtægt og overfald

28-årige James Schmidt er tidligere dømt for alvorlig og personfarlig kriminalitet.

I 2011 idømte landsretten ham forvaring for drabsforsøg på en af hans mors veninder.

Veninden havde besøgt ham på den lukkede institution Sønderbro i København, hvor han sad varetægtsfængslet.

Cirka et halvt år før havde han nemlig voldtaget en kun 14-årig pige ved Holbæk.

Under besøget tog James Schmidt kvælertag på sin mors veninde, så hun mistede bevidstheden og var i livsfare. Han forsøgte også at voldtage hende.

Landsretten mente, at han var så farlig på fri fod, at en tidsbestemt dom ikke var tilstrækkelig. Derfor blev han idømt forvaring for den grove kriminalitet.

Forvaring er en tidsubestemt straf, som farlige gerningspersoner kan blive idømt.

I 2012 omstødte Højesteret dog forvaringsdommen, blandt andet på grund af mandens dengang unge alder. Han fik i stedet syv års fængsel.

Mens han afsonede sin straf i Herstedvester Fængsel, blev han dømt for to overfald på fængselsbetjente med kvælergreb.

James Schmidts tidligere domme vil også spille en rolle, når straffen skal udmåles senere i dag.

Sådan her lød det, da politiet i marts sidste år fortalte om den usædvanlige sag: