Utilpassede unges hævn mod samfundet

UNDERHISTORIE

Hævnmotiver, let adgang til våben, utilpassede unge og en langamerikansk tradition for højreorienterede fundamentalistiske opgør.Sådan lyder hjemlige eksperters bud på den cocktail, der er skyld iskolemassakren i Colorado.

To skolekammerater gik amok i en sand blodrus på et amerikanskgymnasium i går. De nåede at dræbe 13 mennesker, før de rettedevåbnene mod sig selv. 15 døde i alt og 20 sårede.

Lektor Helle Porsdam, Center for Amerikanske Studier ved OdenseUniversitet hæfter sig ved, at de to gerningsmænd ifølge TheWashington Post havde været udsat for mobning gennem flere år, ogat de tilhørte en >gotisk De to gerningsmænd havde udvalgtmedlemmer af skolens fodboldhold samt sorte til ofre. Men ud overet hævnmotiv, vurderer Helle Porsdam, at massakren kan sættes ind ien større sammenhæng.

- Der er en lang historie i USA for højreorienteredefundamentalistiske opgør med det etablerede. Først gik det ud overkatolikkerne, så jøderne og siden de sorte. Man skal nok hellerikke se bort fra det racistiske aspekt, og at massakren er begåetpå Hitlers fødselsdag, siger Helle Porsdam til Ritzau.

Lektor i amerikanske samfundsforhold ved Handelshøjskolen iKøbenhavn Niels Bjerre-Poulsen påpeger, at den generelle vold i USAhar været stærkt faldende i de senere år.

Han frygter, at det er selve medieomtalen af seriemord, der haren afsmittende virkning.

- Uanset hvor forfærdeligt det er, det der sker, så er dertilsynelandende nogen, der føler sig inspireret til at gøre detsamme, siger Niels Bjerrre-Poulsen om de tilbagevendende drab påamerikanske high schools. Her har der siden 1997 været ottetragedier - den seneste medregnet - af den type.

Niels Bjerre-Poulsen, der bl.a. har beskæftiget sig indgåendemed den amerikanske højrefløj, er ikke i tvivl om, at tragedien iColorado vil medføre en ny intensitet i den konstant verserendeamerikanske debat om en stramning af våbenloven. I dag er rettentil at bære våben stadfæstet i den amerikanske grundlov.

Den svenske retspsykiater Lars Lidberg forklarer over for detsvenske nyhedsbureau TT netop tragedien med den relativt nemmeadgang til hel- eller halvautomatiske våben.

Han siger, at gerningsmænd til seriedrab som oftest er voldeligepersoner med svære personlighedsforstyrrelser.

Facebook
Twitter