V-borgmester i politiskole-sag: Der røg en finke af panden

Hernings borgmester Lars Krarup (V) er ikke stolt over angrebet på DF’s Peter Kofod, som kom i kølvandet på diskussionen om den nye politiskole.

Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune, er skuffet over, at den planlagte politiskole ikke placeres i Herning. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2014) (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Diskussionen om placeringen af den nye politiskole har skærpet retoriken i dansk politik den seneste uge. Særligt Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, gjorde sig bemærket, da han forleden kaldte Dansk Folkepartis Peter Kofod en faktaresistent politiker med halvandet års erfaring.

Men Lars Krarup erkender nu over for Detektor, at hans karakteristik af DF’s Peter Kofoed som 'faktaresistent' og nybegynder næppe bliver et højdepunkt i hans politiske karriere.

- Der er givetvis røget en finke eller fire af panden i dette intense forløb, og denne er en af dem. Når jeg ser denne på tryk og i et brudstykke af et længere interview, erkender jeg gerne, at denne næppe bliver et højdepunkt i min tilværelse, skriver han i en sms til Detektor.

Et klassisk personangreb

Når Lars Krarup angriber personlige træk ved Peter Kofod frem for at forholde sig til hans argumenter, er det et klassisk eksempel på et personangreb, fortæller professor i retorik fra Københavns Universitet, Christian Kock:

- Lars Krarup svarer ikke på spørgsmålet, men angriber personen ved at pege på nogle karaktertræk, siger han og tilføjer:

- Fakta-resistent er jo ikke en positiv betegnelse, og når han nævner Peter Kofods korte erfaring, må det antages, at han mener, det er et problem. Han går altså efter manden i stedet for bolden.

Krarup: Et uværdigt forløb

Selvom Lars Krarup omtaler kommentaren om Peter Kofod som en ”finke der røg af panden”, mener han, at han har forsøgt at holde en sober tone i den ophedede debat om politiskolens placering.

- Citatet er givetvis korrekt og faldt i en strøm på halvandet døgn, hvor jeg konstant talte med journalister. Jeg har også i denne sag, som jeg gør det i alle sager, bestræbt mig på, at bevare et sobert og værdigt niveau, skriver han og tilføjer at han på trods af erkendelsen ikke mener, at kommentaren er helt ved siden her.

- Det beskriver faktisk ret godt min oplevelse af pågældendes adfærd i hele denne sag, som jeg samlet set betragter som et uværdigt forløb for den samlede politikerstand i dette land.

Professor: Personangreb rammer alle politkere

Personangreb går ikke kun ud over den politiker, som bliver angrebet. Ifølge Christian Kock kan personangreb og udenomssnak det skade hele politikerstanden.

- Selve angrebet på Peter Kofod, hvor han samtidig ikke forholder sig til Peter Kofod pointe, øger politikerleden, siger han men påpeger samtidig, at erkendelsen kan dæmme op for noget af den potentielle skade:

- At erkende fejl, er altid godt. Det mildner. Det fleste kan nok godt forstå, at der var nogle følelsesmæssigt grunde til, at han sagde det.