V: Flyt 10. klasser til erhvervsskolerne

Der er bred politisk opbakning til, at 10. klasserne skal væk fra folkeskolerne.

V håber med forslaget om at flytte 10. klasse ud af folkeskolerne at sikre erhvervsskolerne flere elever (arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Venstre vil flytte de kommunale 10. klasser til erhvervsskolerne, blandt andet for at forhindre, at 10. skoleår bliver et spildår, skriver Jyllands-Posten.

- De private 10. klasser og efterskoler har været rigtig gode til at løfte kvaliteten. Det savner jeg på de kommunale 10. klasser, siger skoleordfører Anni Matthiesen.

Det skal stadig være muligt at vælge en anden ungdomsuddannelse, for eksempel gymnasium, efter det 10. skoleår på en erhvervsskole.

Alligevel håber Venstre, at forslaget vil få flere unge til at vælge en erhvervsskole, fordi de får en tættere tilknytning til den.

18,5 procent af de unge søgte sidste år ind på en erhvervsskole, så der er langt til den politiske målsætning om 30 procent. Blandt andet derfor støtter S forslaget.

- Eleverne har det meget sjovt i 10. klasse, men de bliver ikke klogere på, hvad erhvervsuddannelserne er, siger ordfører Mattias Tesfaye (S).

Erhvervsskolerne er begejstrede for forslaget, mens Henning Rasmussen, formand for landsforeningen af 10. klasseskoler, ser anderledes på det.

- Jeg frygter, at mange elever ikke vil kunne se sig selv på en erhvervsskole, siger han.

Hvem der skal drive 10. klasserne fremover, skal der forhandles om, når et analysearbejde i foråret har kortlagt tilslutningen til erhvervsuddannelserne.

/ritzau/

Facebook
Twitter