V: Hvalpe uden stamtavle skal aflives

Hvalpe til hunde uden stamtavle skal aflives. På den måde vil Venstre styre avlen på hunde i Danmark, så hunde med kamphundegener efter en årrække bliver udryddet.

Denne hollandske spaniel-hvalp har stamtavlen i orden og risikerer ikke aflivning. (Foto: © Torsten Ellermann Eriksen/DR)

Hvalpe til hunde uden stamtavle skal aflives. På den måde vil Venstre styre avlen på hunde i Danmark, så hunde med kamphundegener efter en årrække bliver udryddet.

Det fortæller dyrevelfærdsordfører Flemming Møller (V), som over for Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag løfter sløret for, hvordan han i praksis forestiller sig at udmønte det forbud mod kamphunde, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bebudede forleden.

Grundtanken er, at man udelukkende ved at styre avlen kan få udryddet hunde med kamphundenes aggressive gener.

Kamphundegener

Derfor skal alle hvalpe til hunde, hvis forældre ikke er registreret, aflives. For man ved ikke, om de har kamphundegener i sig.

- Det er klart, at gadekryds vil blive fanget i dettte. Men det er nødvendigt, for vi ved i dag ikke, hvilke gener de har. Derfor er vi nødt til at skære fuldstændig skarpt og sige, at deres hvalpe skal aflives, siger Flemming Møller til Jyllands-Posten.

Når systemet er kørt ind om nogle år, vil det imidlertid godt kunne lade sig gøre at få et gadekryds. Hvis f.eks. en stambogsført labrador får hvalpe med en stambogsført rød hønsehund, skal hvalpene ikke aflives. Her vil der være dokumentation for, at de ikke har kamphundegener i sig. Avleren skal sørge for at registre, hvem forældrene er.

Flemming Møller forudser ikke, at forslaget vil være videre populært. F.eks. vil en tævehunds hvalpe skulle aflives, fordi ejeren ikke kan dokumentere, hvilken strejfende hanhund, der har bedækket den.