V og K om regeringens sygeplejerske-løfte: 'Man kan ikke love guld og grønne skove, når arbejdskraften mangler'

Umuligt at ansætte 1.000 sygeplejersker, når ledigheden er helt i bund, lyder kritikken. 

Arkivfoto. Regeringen vil sætte 300 millioner kroner af på næste års finanslov til at ansætte 500 flere sygeplejersker, og allerede året efter skal beløbet stige til 600 millioner kroner svarende til 1.000 flere sygeplejersker. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- De sender et uløseligt problem videre til Danske Regioner.

Sådan lyder det fra Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har meldt ud, at der skal ansættes 1.000 flere sygeplejersker i Danmark.

Løftet, som Socialdemokratiet gik til valg på, vil regeringen holde fast i, lover statsministeren, der i dag har sagt til DR Nyheder, at regeringen vil sætte 300 millioner kroner af på næste års finanslov til at ansætte 500 flere sygeplejersker, og allerede året efter skal beløbet stige til 600 millioner kroner svarende til 1.000 flere sygeplejersker.

Pengene vil regeringen finde ved at hæve cigaretpriserne til 50 kroner for en pakke.

Planen møder opbakning blandt regeringens støttepartier, men fra oppositionspartierne Venstre og Det Konservative Folkeparti lyder der kritik af regeringens udspil.

'Sender problemet videre'

Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen er grundlæggende enig i, at der er brug for flere sygeplejersker i Danmark, men han mener, at regeringen "sender problemet videre til regionerne", fordi der slet ikke er nok ledige sygeplejersker.

- Vi har bestemt ikke noget imod, at der kommer flere sygeplejersker. Problemet ved regeringens udspil er bare, at de kaster et valgløfte lige over i armene på Danske Regioner og siger: 'Ansæt nogle flere sygeplejersker'. Det kan Danske Regioner ikke løfte, for sygeplejerskerne er der simpelthen ikke, siger Martin Geertsen til DR Nyheder.

Han tilføjer, at det er "lige frisk nok af statsministeren at kaste denne her uløselige opgave - på den korte bane - lige over i armene på Danske Regioner uden at give anvisninger på, hvordan de skal løse den opgave".

- Man kan ikke love guld og grønne skove, når arbejdskraften mangler, siger Martin Geertsen.

312 fuldtidsledige sygeplejersker

DR Nyheder har tidligere talt med professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, der peger på samme udfordring:

- Grundproblemet er ikke pengemangel. Spørgsmålet er simpelthen, om man kan rekruttere flere sygeplejersker.

Ifølge DSA (Din Sundhedsfaglige A-kasse) var antallet af ledige sygeplejersker i august 2019 på 663, hvilket svarer til 312 fuldtidsledige.

Per Larsen, der er sundhedsordfører hos Det Konservative Folkeparti, mener, at der først og fremmest skal skrues op for antallet af nyuddannede sygeplejersker.

- Det er klart og tydeligt, at der ikke er nok ledige sygeplejersker, så det er en nødvendighed at uddanne flere. Og så skal man også prøve at sætte nogle initiativer i gang, så man kan tiltrække flere - for eksempel dem, der har forladt faget, siger Per Larsen.

Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen langer ud efter regeringen for at "sende et uløseligt problem videre til Danske Regioner". (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Vil drøfte rekruttering med regioner

Statsminister Mette Frederiksen erkender, at rekrutteringen af sygeplejersker er en udfordring, og derfor er målet i første omgang at få ansat 500 sygeplejersker ekstra i 2020.

Statsministeren håber på, at signalværdien i, at regeringen øremærker pengene, kan stoppe nogle af de sygeplejersker, der overvejer at finde et andet job.

Hun vil invitere de fem regioner, der driver sundhedsvæsenet, til en drøftelse af, hvordan der skal skaffes flere sygeplejersker.

Hos Danske Regioner, der driver sundhedsvæsenet, betegner formand Stephanie Lose (V) forslaget fra Mette Frederiksen som et løft, men siger samtidig, at hun ikke kan garantere, at der kan findes 1.000 sygeplejersker i 2021.

- Der står ikke 1.000 sygeplejersker og banker på døren, og det er derfor ikke nogen nem løsning, og der skal skrues på mange håndtag.

- Det kan være flere, der ønsker at gå op i tid eller komme på fuldtid eller få nogle af dem, der har forladt faget, tilbage. Men samtidig ved vi også, at mange vælger at være på deltid, fordi det passer ind i deres privatliv, og derfor er ikke nogen nem opgave, siger Stephanie Lose.