V og K: Sundhedsborgmester behandler københavnerne som børnehavebørn

Sundhedstiltag fra SF-borgmester er 'formynderiske' og 'grænseoverskridende', lyder borgerlig kritik.

Som en del af en række nye tiltag vil kommunen fremover opsøge mænd, der er i risikogruppen for at få type 2-diabetes. (© Colourbox)

Borgernes overvægt og rygning rager ikke det offentlige, og borgerne skal rent ud sagt have lov at drikke sig ihjel, hvis det er det, de vil.

Sådan lyder den kontante udmelding fra Venstre og De Konservative i Københavns Borgerrepræsentation, efter at sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF) har søsat en række nye initiativer, der skal forbedre sundheden i kommunen.

Københavns Kommunes sundhedstiltag
  • I et nyt sundhedtiltag, der bygger på en ”bruger til bruger-tilgang”, skal en gruppe mænd fra et relevant lokalområde uddannes i motiverende samtale, motion, kost, alkohol- og rygevaner. Formålet er, at de skal ud og opspore de mænd, der er i risiko for at udvikle type 2-diabetes (enlige, arbejdsløse, over 40 år) og på den måde være øjenhøjde med borgeren.
    Allerede eksisterende sundhedsindsatser:
  • Pædagoger og lærere, der har mistanke om et misbrug hos en forælder, spørger direkte ind til eksempelvis alkoholvaner med henblik på alkoholrådgivning.
  • Jobscentret informerer klienterne om tilbud i kommunen om rygestop.
  • Etniske kvinder uddannes i at videreformidle viden om sundhed og ernæring til deres lokalmiljø.

Ifølge borgmesteren er vejen til bedre folkesundhed i København nemlig en mere opsøgende indsats, hvor blandt andre lærere og pædagoger skal spørge ind til forældres alkoholvaner, og kommunen skal henvende sig privat til mænd, der ligger i risikogruppen for type 2-diabetes.

Men det er langt over stregen, lyder kritikken fra rådhusets blå politikere.

- Man mistænker folk for ikke at have styr på deres eget liv. Det offentlige skal sætte rammerne for, at man kan leve et sundt liv, men det offentlige skal ikke pådutte os, hvordan vi skal leve det, siger Jens Kristian Lütken (V).

Jakob Næsager, der er konservativ gruppeformand på Københavns Rådhus, kalder initiativerne for 'formynderiske'.

- Nogle af de her borgmestre behandler københavnerne som børnehavebørn. Når man er et voksent menneske, så bestemmer man selv, om man vil ryge eller drikke, siger gruppeformanden.

Københavns sundhedsborgmester vil uddanne en gruppe mænd, så de kan opspore andre mænd, der er i risiko for at udvikle type 2-diabetes.'Formynderisk' og 'grænseoverskridende', lyder borgerlig kritik.

Opslået af DR Nyheder på 12. marts 2016