Våbenproducent står bag rejsekortet

Den franske våbenproducent Thales Group står bag 80 procent af leverancen af rejsekortet.

(Foto: © Scanpix, Scanpix)

Hovedleverandøren bag rejsekortet, det franske firma Thales Group, er en af verdens store våbenproducenter.

Det skriver Ekstra Bladet.

Thales' hjemmeside kan man se, at firmaet udover at levere rejse- og sikkerhedssystemer også producerer missiler og missilskjold.

Desuden har Thales Group ifølge Ekstra Bladet været involveret i en korruptionsskandale i Sydafrika i 2005.

Det var samme år, som Thales Group indgik kontrakt med ejerkredsen bag Rejsekort A/S, som dengang talte DSB, Nordjyllands Trafikselskab, Vejle Amts Trafikselskab, Vestsjællands Trafikselskab, Storstrøms Trafikselskab, HUR og Ørestadsselskabet ( i dag Metroselskabet).

Står bag 80 procent af produktionen

Helt detaljeret blevet kontrakten om at gøre rejsekortet til virkelighed indgået mellem Rejsekort A/S og firmaet East-West Denmark Aps, som Thales Group ejer 80 procent af. De resterende 20 procent ejes af virksomheden Accenture.

Til dato har projektet omkring rejsekortet kostet næsten 900 millioner kroner. Dermed er millioner af skattekroner gået til Thales Group.

Det vækker kritik hos Amnesty International, der kræver, at politikerne skal se tilbage på, hvor etikken var henne, da East-West Denmark Aps vandt udbuddet om at levere rejsekortet over to andre firmaer.

- Thales har så mange lig i lasten, at vi mener, at de danske myndigheder skal fremlægge dokumentation for de etiske overvejelser omkring valget af Thales som leverandør, siger Ole Hoff-Lund, talsmand for Amnesty International til Ekstra Bladet.

Kritik fra Pensam

Thales Group er ikke kun i skammekrogen hos Amnesty International. Pensam, et af Danmarks største pensionsselskaber, har udelukket at købe aktier fra Thales SA netop på grund af korruption. Se pensams udelukkelsesliste her.

Bestyrelsesformand i Pensam og formand for FOA, Dennis Kristensen, er yderst kritisk over for, at Rejsekort A/S har hyret en våbenproducent til at levere systemet bag rejsekortet.

- Når vi som stat har så travlt med at påpege brud på menneskerettigheder over for stater, skal vi da ikke kunne tages med hænderne nede i kassen, hvor vi selv agerer på en måde, som vi simpelthen ikke kan være bekendt. Det er da pinligt for Danmark, siger han til Ekstra Bladet.

Thales forsvarer sig til Ekstra Bladet med, at firmaet aldrig er blevet dømt for korruption i Sydafrika.