Vågen borger skaffer 13 millioner tilbage til varmekunder

Fjernvarmeværker må ikke have overskud og gemme penge, som kunderne har indbetalt for meget. Det er sket alligevel i Brøndby, og nu har en vågen borger sikret, at varmekunderne får 13 millioner kroner tilbage.

På Brøndby Fjernvarme var der for mange penge i kassen. De skal nu tilbage i borgernes lommer. (Foto: © DR, DR)

Ejendomsmægler Carsten Berger undrede sig over varmeregnskabet fra sit fjernvarmeværk i Brøndby og så nærmere på tallene. Han opdagede, at fjernvarmeværket havde 13 millioner kroner for meget i pengekassen.

Fjernvarmeværket havde nemlig gemt et overskud, og det er ulovligt.

- Loven siger, at der skal være ligevægt, således at de udgifter, man har på et fjernvarmeværk, er det, man må opkræve. Så det overskud, der er, skal tilbage til forbrugerne, siger han til TV AVISEN.

Han fik ret

Så Berger klagede til Energitilsynet, som nu har afgjort, at han har ret. Brøndby Fjernvarme har brudt loven.

- De akkukmulerer pengene og gemmer dem til fremtiden. Det må de ikke, siger Finn Dehlbæk, vicedirektør i Konkurrencestyrelsen.

Så fjernvarmeforbrugerne får deres næste varmeregning nedsat med 13 millioner kroner.

Ikke enig

Men på fjernvarmeværket er man ikke enig i afgørelsen.

- Det er ikke korrekt. Det er stadig forbrugernes penge. Vi har haft overskud, og det skyldes, at vi ikke har afskrevet tilstrækkeligt. Det har vi forsøgt at få Energitilsynet til at acceptere, men det vil de ikke, siger Vagn Mølgård, formand for Brøndby Fjernvarme.

- Derfor overvejer vi at klage til Energiklagenævnet, så vi kan få en principiel afgørelse på sagen, siger Vagn Mølgård.

Galt på hele vestegnen

Men Carsten Berger er heller ikke sådan at stoppe. Han har også kigget på regnskabet for hele vestegnens fjernvarmeleverandør, VEKS.

Det leverer, hvad der svarer til 150.000 husstandes varmeforbrug. Og her fandt Berger endnu flere opsparede penge. Selskabet har en egenkapital på 621 millioner kroner.

- De har benyttet samme princip om at tilbage holde pengene, siger Carsten Berger.

Men egenkapitalen i VEKS viser sig at være en sammensurium af mange ting. Den dækker både pumper, ledninger, ventiler og kontanter. Og pengene skal bruges til at betale VEKS' egne regninger, siger selskabet.

Nu vil Energitilsynet også se VEKS efter i sømmene.

- Jeg tror ikke, de finder en stor ophobet kapital. Vi tror, at vi har gjort det korrekt. Viser det sig, at noget ikke er i orden, må vi jo rette ind. Vi har handlet i god tro, siger Lars Gullev, administrerende direktør i VEKS, til TV AVISEN.