Vågnede under operation: ”Jeg bliver ved med at sige av, hver gang hun stikker nålen igennem”

Det er nok de fleste menneskers frygt at vågne op under en operation. Men det er virkeligheden for en håndfuld kvinder, som DR's forbrugerprogram Kontant har talt med.

Helene Hemdorff havde i lang tid drømt om at få lavet større bryster, men hun havde aldrig drømt om, at det ville komme til at gøre ondt.

Men da hun er ved at blive opereret på en plastikkirurgiske klinik i Vejle, vågner hun op i smerte:

- Jeg vågner op og kan mærke, at hun rumsterer ved det ene bryst, og jeg siger av, fortæller Helene Helmdorf til Kontant om episoden på operationsbordet.

Det er en plastikkirurg ved navn Susanne Arffmann, der opererer, og Helene Helmdorf fortæller, hvordan hun snakker til hende, mens hun er ved at sy hendes bryst sammen.

- Jeg siger, det gør ondt, og så siger hun, ja jeg er lige i gang med at sy de sidste par sting. Jeg skynder mig, jeg er snart færdig.

Helene Hemdorff fortsætter med at tale med kirurgen, mens operationen fortsætter.

- Jeg bliver ved med at sige av, hver gang hun stikker nålen igennem.

14 ud af 30 vågner op under operationen

Helene Hemdorff er ikke den eneste kvinde, der har oplevet at komme til bevidsthed under en brystforstørrende operation på den plastikkirurgiske klinik i Vejle. 14 ud af 30 kvinder, Kontant har talt med, fortæller, at de vågnede eller havde erindringer fra deres brystforstørrende operation hos Susanne Arffmann.

- Jeg vågner lige pludselig, og så kan jeg mærke, det gør ondt. Jeg ved ikke, om de er ved at skære i mig, eller hvad det er. Men så siger jeg av, det gør ondt, siger Jeanette Koch Andersen om sin oplevelse på operationsbordet.

Bedøvelsesformen får kritik

Grunden til, at kvinderne kan vågne op under operationen, er den bedøvelsesform, Susanne Arffmann anvender. Det er en såkaldt sedation og lokal bedøvelse.

Det betyder, at patienten lægges i en rus og får smertestillende medicin samtidigt. På den måde trækker patienten selv vejret og sover for det meste gennem hele operationen.

Men patienten kan altså også godt risikere at vågne kortvarigt.

Det mener speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen, der også sidder som plastikkirurgisk konsulent i Styrelsen For Patientsikkerhed, ikke er i orden:

- Jeg synes, det er umenneskeligt. Det syntes jeg ikke burde finde sted. Ikke efter min mening, slår hun fast.

- Udover at man jo skal kunne give rigtig mange stoffer for at holde patienten så smertefri som overhovedet muligt - og det kan jo også være risikabelt at give så mange stoffer, at patienten bliver dårlig - så der er stor risiko for, at patienten påføres en smerte, som ikke er nødvendig, siger hun.

Kan patienten vågne op?

- Ja det kan de sagtens! Hvis man har en patient i en rus, så vil patienten med stor sandsynlighed sige ”Av av av! Det gør ondt! Fortæller Benedikte Thuesen, der altid selv opererer i fuld bedøvelse.

Andre klinikker bruger fuld bedøvelse

Kontant har talt med otte større plastikkirurgiske klinikker i Danmark, som alle uafhængigt af hinanden fortæller, at de ikke ville anvende den form for bedøvelse, som Susanne Arffmann bruger, til så store indgreb som en brystforstørrende operation er.

Lektor og ekspert i sundhedsjura Kent Kristensen fra Syddansk Universitet mener også, at bedøvelsesmetoden giver anledning til overvejelser:

- Hvis vi har flere tilfælde, hvor patienterne fortæller, at de vågner op under operationerne, så betyder det her, at man har gennemført en bedøvelse, som har været utilstrækkelig, og det har man pligt til at tage højde for. Og hvis det sker i gentagende tilfælde, så er man nødt til at gå ind og vurdere, om den pågældende læge har de nødvendige, faglige kompetencer til at gennemføre denne form for anæstesi, siger han til Kontant.

Metoden får også kritik af Hans Reich, der er speciallæge i anæstesiologi med over 30 års erfaring.

Han fortæller, at når man bruger en bedøvelsesform, hvor patienten kun lige er under bevidstheden, er der stor sandsynlighed for, at patienten kan vågne op under operationen, hvis smertepåvirkningen bliver for stor.

Og det er uhensigtsmæssigt, siger han. Derfor ville han aldrig selv bruge metoden:

- Nej, fordi det er en smertefuld operation, og når du nøjes med at give sedation, så er forholdene ikke optimale og slet ikke for kirurgen, fordi patienten kan få smerter undervejs. Patienten vil begynde at bevæge sig, og det er en konsekvens af lav bedøvelse, og så kommer der måske en hånd op på det sterile område. Blodtrykket og pulsen stiger, og det er heller ikke hensigtsmæssigt, siger han.

Kirurg forsvarer bedøvelsesmetode

Susanne Arffmann selv mener ikke, at hendes bedøvelsesform er problematisk. Hun siger til Kontant, at der er tale om en moderne bedøvelsesform, der er bedre end den klassiske fuld narkose, da der ifølge Susanne Arffmann er færre komplikationer.

- Man kan godt vågne op under denne bedøvelse. Men man bliver ligeglad, man døser, man sover, men man mærker ikke smerte, fordi man er smertefri på grund af lokalbedøvelsen, siger Susanne Arffmann.

Godkendt metode

Sundhedsmyndighederne har godkendt bedøvelsesformen og har hidtil ikke udtalt kritik af den. Dog oplyser Susanne Arffmann til DR, at hun ikke har orienteret Sundhedsmyndighederne om, at nogle af patienterne er vågnet op og har følt smerte under operationerne.

Se mere i Kontant i aften kl. 21.00 på DR1

Har du oplevet noget lignende? Tip redaktionen på kontant@dr.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk