Vaccinationstilslutningen de næste to til fire uger bliver afgørende for efteråret, vurderer ekspert

Særligt de unge skal i højere grad tage imod stikket, er meldingen.

Flere skal fortsat lade sig vaccinere for, at Danmark kan opnå flokimmunitet, siger ekspert. (Arkivfoto) (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Viggo Andreasen er lektor i matematisk epidemiologi. Det er en fejl, hans korrekte titel er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.

De næste ugers vaccinationsindsats bliver afgørende, hvis vi skal undgå en situation, hvor vi i efteråret bliver nødt til igen at indføre restriktioner.

Sådan lyder vurderingen fra Viggo Andreasen, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.

- Det er afgørende for, at vi får et behageligt efterår, at vi får en væsentlige højere vaccinedækning i løbet af de næste to til fire uger, siger han.

Opgørelser fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at omkring 20 procent af 20 til 29-årige er færdigvaccinerede, mens det samme gælder for omkring 15 procent af de 30 til 39-årige.

Tallet er dog langt højere, når det gælder første vaccinestik.

Blandt de 10 til 19-årige er knap 20 procent færdigvaccinerede. Børn mellem 12 og 15 år fik dog først invitation til vaccine 14. juli.

Og det er særligt de unge, der skal tage imod stikket i højere grad for, at vi kan nærme os flokimmunitet, mener Viggo Andreasen.

- Hvis vi ikke får vaccinedækningen højere op blandt de unge, kan vi godt ende i en situation, hvor man ser sig nødsaget til at lave en eller anden form for smittebegrænsning i form af restriktioner. For at forhindre epidemien i at løbe alt for stærkt og undgå den pludselige belastning af sygehusvæsenet, siger Viggo Andreasen.

Så tæt på flokimmunitet som muligt

Han understreger, at det er vigtigt, at vi hurtigt bliver færdige med vaccinationsprogrammet. Og gerne med en tilslutning på omkring 85 procent eller derover for at opnå flokimmunitet.

Ellers kan Danmark ende i en situation, som minder om den, man for øjeblikket ser udspille sig i England, lyder det. Her er der omkring 70 procents tilslutning til coronavaccinen.

- Hvis vaccinetilslutningen ikke kommer meget over de 70 procent, skal vi forestille os store pandemier blandt de unge. Og det vil også have en konsekvens for resten af befolkningen, fordi en del af den befolkningsgruppe, der er vaccineret, stadig vil kunne få corona, siger han.

Med deltavarianten som den mest udbredte coronavariant, skal mindst 84 procent af den danske befolkning være immun for at forhindre en epidemi i at opstå, forklarer Viggo Andreasen.

- Det svarer til, at omkring 90 procent af befolkningen skal være vaccineret.

Viggo Andreasen er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet. (Foto: (C) DR Nyheder)

50 procent færdigvaccinerede

På trods af at mange af de 12 til 15-årige endnu ikke har taget imod den invitation til vaccinen, som de modtog 14. juli, vurderer Viggo Andreasen, at det går i en positiv retning i Danmark.

- Jeg er optimistisk i den forstand, at langt de fleste i risikogrupperne er vaccineret, så vi får ikke så mange dødsfald og meget alvorlige sygdomsforløb.

Søndag kunne Sundhedsministeriet oplyse, at 50 procent af den danske befolkning nu er færdigvaccineret mod corona.

Viggo Andreasen kalder Danmarks vaccinedækning for meget lovende i forhold til, hvad vi ser i de europæiske nabolande.

- Hvis vi kigger på Europa, så er Danmark cirka ti procents vaccinedækning foran det europæiske gennemsnit. Også foran vores nordiske søsterlande.

- Enkelte lande halter vi bagefter. I Island er 85 procent af befolkningen vaccineret. Til trods for at Island har haft en høj vaccinedækning, har de også set en stigning i smittede på det seneste. På den måde er vi ikke helt sikre, bare fordi vi kommer op på en 85 procents vaccinedækning.

Mens Danmark og Europa er langt i vaccinedækningen, vokser antallet af smittede i lande som Indonesien.

- Her går kurven af smittede næsten lodret opad. Så der er det helt afgørende herhjemme selvfølgelig at få vaccineret den danske befolkning, men på længere sigt også at få vaccineret en meget større del af klodens befolkning.

Facebook
Twitter