Vaccinen er på vej - men du slipper ikke for maske og selvisolation, hvis du får den

Det er ikke undersøgt, om de, der har fået en corona-vaccine, stadig kan smitte andre.

Vaccinen fra selskaberne Pfizer og Biontech er nu godkendt til nødbrug i blandt andet USA og Storbritannien.

I Storbritannien er man allerede begyndt at stikke befolkningen med covid-19-vaccinen fra medicinalfirmaerne Pfizer og Biontech. I nat dansk tid blev samme vaccine godkendt til nødbrug i USA.

Og inden for ganske få uger bliver det måske de første danskeres tur til at få en sprøjte med vaccinedråberne.

Senest den 29. december tager Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) nemlig stilling til, om vaccinen fra Pfizer og Biontech skal have en betinget godkendelse.

Men hvis vaccinen bliver godkendt, og du er en af dem, der står forrest i vaccinekøen, skal du ikke sætte næsen op efter at slippe for masker, selvisolation og de andre forholdsregler, vi tager, for at undgå smitte.

Vaccinerede vil nemlig fortsat blive bedt om at spritte af, holde afstand og så videre.

Årsagen er blandt andet, at vi endnu ikke ved, om de vaccinerede kan smitte andre med coronavirus.

Det oplyser Pfizer Danmark selv i en mail til DR.

- Det er spørgsmål, vi fortsat undersøger. Vores fase III-studie har undersøgt, om vaccinekandidaten forebygger sygdom, skriver Pfizer Danmarks medicinske direktør, Anne Bloch Thomsen.

Studier viser, om du er beskyttet mod sygdom

Rune Hartmann, professor i immunologi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, bekræfter, at vi endnu ikke ved med sikkerhed, om den potentielt kommende vaccine forhindrer de vaccinerede i at smitte andre.

- Det er korrekt, at hverken jeg eller Pfizers direktør kan sige med sikkerhed, om en vaccineret person kan sprede smitte, for det er ikke det, de har målt i deres studie, siger professoren, som dog tilføjer, at det er normalt, at vaccinestudier ikke undersøger dette.

Det, Pfizer og Biontech - og flere af de andre vaccinekandidater - har undersøgt, er, om deres vaccine beskytter folk mod sygdommen covid-19 og ikke mod infektionen i sig selv.

Det er en smule teknisk, men i grafikken nedenfor forklarer vi kort, hvordan Pfizer og Biontech har testet effektiviteten af deres vaccine.

Det er i øvrigt en metode, man i mange år har anvendt til at undersøge effekten af vacciner.

Med metoden fanger man dog ikke, om der kan have været vaccinerede, som har haft infektionen, uden de har haft symptomer, og derved kan have smittet andre.

Blandt andet derfor viser studiet ikke, om- eller i hvilken grad vaccinen forhindrer smittespredning.

- Det er korrekt, at studierne kun viser, om du er beskyttet mod at blive syg, og i udgangspunktet ved man som forsker ingenting, før man har testet det, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

Professorer: Ingen grund til bekymring

Både han og Rune Hartmann understreger dog, at den måde, som blandt andre Pfizer og Biontech har testet deres vaccine på, er normal for, hvordan man plejer at studere vacciners effekt.

Derfor er de heller ikke bekymrede for, at vi endnu ikke har studier, der viser, om vaccinerne hindrer smittespredning.

90-årige Margaret Keenan var den første brite til at modtage en covid-19-vaccine. I denne uge indledte Storbritannien nemlig som det første vestlige land en massevaccination af sin befolkning. Det skete, efter at briterne havde udstedt en såkaldt nødgodkendelse af vaccinen fra Pfizer og BioNTech. Direktøren for den danske lægemiddelstyrelse har afvist at nødautorisere en corona-vaccine, som briterne har gjort. Han fortæller, at man vil vente til Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har gennemgået alt materiale og data fra de pågældende vacciner til 'punkt og prikke.' EMA tager stilling til vaccinen fra Pfizer og BioNTech senest den 29. december. (Foto: JONNY WEEKS © Scanpix)

Begge professorers klare forventning er, at vi vil se, at vaccinerne forhindrer hovedparten af de vaccinerede i at smitte videre.

- Det er ikke det, man har målt på, og som nævnt ved man formelt set ingenting som forsker, før man har målt på det, men baseret på den viden, vi har fra 200 års immunologisk forskning og vaccineerfaring, må vi sige, at vacciner altid har givet beskyttelse begge veje. Det må også være grundprincippet her, siger Søren Riis Paludan.

Første vaccinerede bør holde retningslinjer

Ud fra et forsigtighedsprincip mener begge professorer dog, at det særligt i første fase af vaccineudrulningen giver god mening at bede de vaccinerede om at undgå kram, holde afstand og følge de andre råd og regler for at undgå smittespredning.

- Jeg synes, det er fornuftigt at være forsigtig i starten, indtil man har mere styr på det her, siger Rune Hartmann.

Søren Riis Paludan stemmer i. For ham handler det mest om, at de vaccinerede skal beskytte sig selv.

De første danskere, der får vaccinen, vil nemlig formentlig være personer, som er i særlig risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver ramt af covid-19, og som medicinalfirmaernes studier viser, er vaccinen ikke 100 procent effektiv.

Otte personer i vaccinegruppen blev ramt af covid-19. Der vil altså sandsynligvis være nogle, vaccinen ikke beskytter.

- Der kan være nogle, som er i en sårbar gruppe, og som ikke responderer på vaccinen, og så er afstanden jo nødvendig. Så derfor kan man sige, at det er et rigtig godt princip i starten at holde fast i restriktionerne og anbefalingerne, siger Søren Riis Paludan.

Her er planen for, hvem man regner med at tilbyde vaccinen først:

Brostrøm: Ved ikke, hvornår vi kan lette grebet

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fortæller, at de vaccinerede i første omgang vil blive bedt om at efterleve alle de nuværende krav og anbefalinger.

Han begrunder ligesom professorerne udmeldingen med, at de kommende vacciner ikke er 100 procent effektive.

- Dokumentationen tyder på, at vaccinerne vil være meget effektive, men det er desværre ikke sikkert, at alle vil have effekt af dem. Alene af den grund skal vi holde fast i både at beskytte os selv og andre, siger han og tilføjer, at usikkerheden om, hvorvidt vaccinerne forhindrer folk i at sprede virus, også spiller ind:

- Den dokumentation, der vil komme i første række, vil formentlig være dokumentation for, at man selv er beskyttet mod sygdommen, men der vil ikke nødvendigvis være dokumentation på, at man ikke selv kan sprede virus. Vi forventer, at vaccinen også vil have god virkning på det, men den erfaring skal vi have løbende.

Søren Brostrøm fortæller, at vi langt ind i februar og marts skal forvente at leve med mange af de nuværende råd og regler, men tror, at det vil se lysere ud, efterhånden som vi kommer længere ind i 2021.

- Vi går ind i det nye år med epidemien i Danmark, men i løbet af 2021 vil vi få mere og mere håb, i takt med at både foråret og vaccinerne kommer, og så kan vi begynde at sige: 'Okay, hvornår kan vi begynde at slappe lidt af i forhold til de smitteforebyggende tiltag?'

Han tilføjer:

- Vaccinen giver håb, men det tager tid at rulle den ud, og vi skal have dokumentationen, før vi kan give slip på de smitteforebyggende tiltag.

Pfizer Danmark oplyser videre i sin mail til DR, at firmaet de næste to år fortsætter med at indsamle 'effektivitets- og sikkerhedsdata' om vaccinen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter