Vaccinen kommer tættere på, men nogle danskere tvivler fortsat

Danskernes tilslutning til en vaccine mod covid-19 er uændret.

Hvis den første vaccine mod covid-19 bliver godkendt af EU inden jul, kan de første danskere blive vaccineret allerede inden nytår, ifølge Lægemiddelstyrelsen. Arkivfoto. (Foto: DADO RUVIC)

I månedsvis har de danske myndigheder snakket om en sikker og effektiv vaccine, og i går bekræftede Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at en vaccine mod corona kan blive godkendt før jul.

Men danskernes villighed til at tage imod vaccinen har ikke rykket sig i månedsvis.

Det viser en ny meningsmåling fra Epinion, lavet for DR.

Selvom langt størstedelen af danske borgere vil sige ja tak til et stik i armen, ønsker 16 procent af danskerne ikke at blive vaccineret, mens 20 procent er i tvivl.

Sammenligner man den nye meningsmåling med en meningsmåling om samme emne fra september, er der ikke rykket på danskernes villighed til at lade sig vaccinere.

Flere forklaringer på skepsis

Et kritisk syn på myndighederne kan være én af flere ting, som gør, at nogle folk tvivler, forklarer Thomas Søbirk Petersen, professor i etik på Roskilde Universitet.

- Man kan være skeptisk over for selve vaccinen. Er den effektiv? Hvad er bivirkningerne? Og så kan man have skepsis over for myndighederne. Vil de os det godt?, siger han.

Samme holdning kommer fra Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd og holdninger under coronakrisen.

Han mener, at det vigtigt at skelne mellem to typer af vaccineskeptikere.

Den ene type nærer mistillid til myndighederne og medicinalindustrien.

Den anden type er generelt positive over for vaccinationer, men har nogle konkrete bekymringer over netop vaccinen mod corona.

- Det er de tvivlere, som myndighederne kan kommunikere til ved at lægge det frem, de ved omkring vaccinen og dens egenskaber, forklarer han.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen følger danskernes adfærd under corona.

Skal tage bekymring alvorligt

Hvis myndighederne skal overbevise tvivlerne om at tage imod vaccinen, er det vigtigt, at tvivlerne bliver taget seriøst.

- Det er vigtigt, at myndighederne tager folks bekymringer alvorligt og anerkender, at man godt kan være usikker. Vi har ikke før prøvet, at der blev udviklet en vaccine med denne hast, siger han.

Ifølge Michael Bang Petersen er tvivlen nemlig ikke kun udtryk for dyb vaccineskepsis eller ”sølvpapirshatte-tanker”.

Og det er Thomas Søbirk Petersen enig i. Han tilføjer, at myndighederne nu står over for en vigtig opgave.

- Det er vigtigt, at myndighederne lytter til folk, hvis de er bekymrede, og at de samtidig er transparente med hensyn til at informere om bivirkninger og effekten af vaccinen, siger han.

Mistillid driver skepsis

Michael Bang Petersen fortæller, at villigheden til at lade sig vaccinere paradoksalt nok er mindre, når behovet for at vende tilbage til normale tilstande er stor.

- Meget af den udmattelse, man oplever, retter sig mod de restriktioner, vi er underlagt, og derved retter den sig mod myndighederne, siger han og tilføjer:

- Mistilliden til myndighederne driver vaccineskepsissen.

Derfor er myndighedernes vigtigste opgave at understrege frivillighed, hvis man skal få alle med.

- Myndighederne skal have kommunikeret ud, at det er et tilbud. Hvis man begynder med sanktioner, og at det skal være obligatorisk, så er der mange, der bakker ud og bliver endnu mere skeptiske overfor myndighederne, siger Thomas Søbirk Petersen.

Og frivillighed bliver også vejen frem i Danmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skrev forleden på Facebook, at corona-vaccinationen i Danmark bliver frivillig, når flere hundredtusinder vaccinedoser snart kommer til landet.

Den første vaccine fra firmaet Pfizer og Biontech kan formentlig blive godkendt i EU inden jul.

Når vaccinen herefter kommer til Danmark, kan vaccination af den første dansker gå i gang efter 48 timer.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen kommer det til at ske allerede inden nytår, hvis ellers vaccinen bliver godkendt i EU inden jul.

Se her, hvilken rækkefølge vaccinen vil blive tilbudt i.