Vælgere i balladekommuner har lav tillid til lokale politikere

Når byrådspolitikere skændes, går det ud over vælgers tillid. Men det er ikke nødvendigvis et demokratisk problem, siger valgforsker.

Blandt andet i Slagelse Kommune har mange borgerne lav eller ingen tillid til, at byrådet træffer de rigtige beslutninger for kommunen. (Foto: christian Als © Scanpix)

I Randers Kommune hersker der en ond stemning i byrådet, hvor politikerne skændes højlydt og ofte bruger grimme vendinger om hinanden.

Og i Slagelse kommune forsøger fem tidligere borgmestre at vælte den siddende - ved hjælp af en annonce i avisen.

Sådan nogle historier piller ved de lokale vælgeres tillid til byrådspolitikerne, viser en ny undersøgelse Epinion har lavet for DR Nyheder. Således svarer hele 51 procent af de adspurgte Slagelse-borgere, at de har slet ingen eller kun lav tillid til, at det siddende byråd er i stand til at træffe de rigtige beslutninger. I Randers er det 46 procent, der ifølge Epinion-målingen har mistet tillid til politikerne.

Og det er en ganske naturlig udvikling i lokalpolitik, forklarer en valgforsker.

- Bølgerne kan gå højt, fordi der kan være nogle, der bærer nag fra tidligere konstitueringsprocesser. Det kan være, at medlemmerne blev stukket i ryggen ved sidste valg, og den nag tager de med sig videre, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet.

Undersøgelsen

Så mange borgere har lav eller slet ingen tillid til at det siddende byråd træffer de rigtige beslutninger for kommunen:

51 % i Slagelse Kommune

46 % i Randers Kommune

40 % i Odense Kommune

27 % i Københavns Kommune

27 % i Viborg Kommune

Kilde: Epinion

- En del af demokratiet

Ifølge Kasper Møller Hansen er det helt normalt og demokratisk, at bølgerne går højt i byrådene.

- Og vi skal lige huske på, at det altså går godt med samarbejdet i langt de fleste kommuner, siger han.

- Efter et kommunalvalg skal der være en konstituering i alle landets 98 kommuner. Det svarer til 98 regeringsdannelser på lokalt plan. Så det er helt naturligt, at der opstår noget fnidder i enkelte kommuner.

Alligevel er han ikke overrasket over undersøgelsens resultater.

- De fleste vælgere synes jo, at det er grimt at se på, når byrådene laver ballade og stikker hinanden i ryggen. På den måde får man mere politikerlede, siger han.

Det kan især være, når man skal besætte borgmesterposten, at det ender galt:

- Borgmesterposten er den eneste fuldtidsstilling i langt de fleste kommuner. Det er den stilling, der er vellønnet. Og får man den, så sætter man sig på dagsordenen og udviklingen i kommunen.

- Man hører kun de dårlige historier

I Slagelse Kommune er det også netop borgmesterposten, der lige nu skaber problemer i byrådet.

Her har fem tidligere borgmestre og nuværende byrådsmedlemmer i forbindelse med kommunalvalget indrykket en annonce i lokalavisen mod den siddende borgmester. De mener, at borgmesteren er skyld i problemerne i økonomiudvalget og byrådet. Derfor er Slagelse Kommune også blandt de kommuner, hvor borgerne har en lav tillid til politikerne.

Men der er ikke noget galt i at påpege samarbejdsvanskeligheder i offentligheden, mener Troels Christensen, byrådsmedlem i kommunen og medafsender på annoncen.

- Annoncen skal ses som et nødråb til befolkningen. Vi kan ikke løse problemerne i kommunen med den nuværende ledelse, siger han.

Alligevel mener han, at undersøgelses resultater er et udtryk for, at medierne fokuserer for meget på personfnidder i stedet for de gode ting, som kommunerne udretter.

- Når folk åbner en avis, så læser de kun om alt de dårlige. Så kommer problemerne til at overskygge alt det gode, som jo fungerer fint.

Indslag om den hårde tone i Randers byråd fra TV-Avisen 21:30 d. 14. november 2017.