Siden Pusher Street på Christiania blev ryddet i september, er banderne begyndt at røre på sig rundt om i København. Og én af de ting, de gør, er at presse unge, sårbare hjemløse til at blive hashpushere.
Sådan lyder det fra Eva Riedel, som er stifter og leder af Hellebro, som er et værested for unge hjemløse i København, skriver Berlingske.
Hun oplever, at unge fra Hellebro bliver hvervet og presset af de kriminelle bander til at sælge hash.
Det sker ofte med vold eller trusler om vold, og det har siden rydningen af Pusher Street på Christiania givet pote for banderne, påpeger hun.
- Jeg har mistet tre hjemløse, som decideret er gået under jorden, og så har jeg tre, som er blevet engageret, og som jeg har svært ved at tro nogensinde kommer ud af de bander igen, siger hun.
Se interviewet med Eva Riedel:
Let bytte for bander
Hun understreger, at de unge hjemløse er meget sårbare, og at det kan være svært for dem at sige fra, når de kriminelle bander banker på døren.
På den måde bliver de let fanget i en kriminel underverden, som de har svært ved at komme ud af igen, siger Eva Riedel.
- De lokker jo med hurtige penge. Det er ikke engang specielt mange penge, men hvis man ikke har et sted at bo, og man lever fra hånden til munden og sover mærkelige steder hver evig eneste nat, så kan 500 kroner for otte timers arbejde virke som rigtigt mange penge.
Derudover kan de unge hjemløse blive tiltrukket af bandemiljøet, fordi det kan virke lidt smart i starten, mener Eva Riedel.
- Men fem minutter efter, de er kommet ind i de her bander, finder de lynhurtigt ud af, at virkeligheden er virkelig barsk, siger hun.
Genkender problemet
Også hos Hjemløseenheden i København oplever de, at banderne i stigende grad rekrutterer de unge hjemløse.
Ifølge leder Steen Bo Pedersen har Hjemløseenhedens medarbejdere kendskab til 12-15 sager, hvor sårbare, hjemløse unge er blevet involveret i hashsalg for banderne.
- I starten virker banderne flinke og fleksible og er i stand til at tilbyde dem nogle hurtige penge. Så kommer de ind i det og begynder at sælge hash for dem, og så er der måske nogle af deres kammerater, der hører om det, som også bliver tiltrukket af det, siger han.
Ligesom Eva Riedel påpeger Steen Bo Pedersen, at netop de unge hjemløse er et let bytte for banderne.
- De er i en kritisk fase i deres liv, hvor de er rodløse. Det betyder, at de lever i en form for stress og måske har et lavt selvværd, som gør, at de bliver lette ofre for nogle af de her bander, siger han.
Rå og grænseløse metoder
Problemet med rekrutteringen af de unge hjemløse er især, mener Steen Bo Pedersen, at banderne er meget hårde, når de hjemløse ikke ønsker at være en del af det mere.
- De bruger rå vold og er grænseløse i deres tilgang til at presse de her unge mennesker og fastholde dem i det her hashsalg.
Hjemløseenheden har desuden kendskab til unge hjemløse, som har været nødt til at gå under jorden for at slippe for bandernes trusler og vold, fortæller Steen Bo Pedersen.
- Det er jo fysisk afstraffelse, hvis man ikke makker ret i den verden.
Steen Bo Pedersen understreger desuden, at den form for afpresning ikke er ny i den kriminelle verden.
- Når vi råber vagt i gevær nu her, er det fordi, vi har set det som et tiltagende problem, efter Pusher Street er blevet lukket i september måned, siger han.