Værtshuse kan blæse på rygeloven

Arbejdstilsynet vil tidligst tjekke restauranter og værtshuse om tre år, hvor den kommende rygelov alligevel skal revideres. Samtidigt er det nemt at snyde.

Restauranter, værtshuse og diskoteker kan uden at løbe den store risiko lade deres gæster ryge videre, efter at rygeloven træder i kraft 15. august.

Arbejdstilsynet som skal sikre, at den nye lov overholdes, har nemlig lige været på besøg i branchen og kommer det tidligst igen, når rygeloven alligevel skal revideres i 2010.

- Der kommer i hvert fald til at gå en tre år, før vi kommer systematisk ud i branchen igen, siger tilsynsførende Peter Glader.

To muligheder for at snyde

Dermed skal branchen kun frygte for uanmeldte besøg fra AT, hvis nogen klager, selvom Peter Glader understreger, at tilsynet godt kan lave en særlig indsats, hvis der for eksempel er et politisk ønske om det.

Derudover er der to vigtige punkter, hvor restauratørerne let kan snyde i forhold til de nye rygeregler:

Arbejdstilsynet har hverken tænkt sig at tjekke arbejdsgivernes lovpligtige rygepolitikker eller restauratørens egen opmåling af serveringsarealet, hvor rygning undtagelsesvist er lovligt, hvis det er under 40 kvadratmeter.

- Hvis vi er i tvivl, kan vi give et undersøgelsespåbud. Men vi går ikke rundt og måler, om det nu er 39,5 eller 40,7, ingeniør Finn Gamél fra Arbejdstilsynet.

Besværlig lov

Arealreglen beskyldes i forvejen for at være konkurrenceforvridende og umulig at fortolke.

- Loven er simpelthen noget makværk. Det er umuligt for tusindvis af udskænkningssteder og restauranter at være sikre på, at de overholder loven. Vi prøver at rådgive dem, men vi kan hverken få svar på vores spørgsmål fra indenrigsministeren eller Arbejdstilsynet, siger erhvervsjurist Jørgen Kønigshøfer fra Danske Restauranter og Caféer.

Hotel- og restaurationsbranchen vurderer, at dens medlemmer vil bruge 180 millioner kroner væk på rygerum og kabine, De penge vil sandsynligvis være spildt i 2010, hvor mange venter et totalt rygeforbud - og Arbejdstilsynet endelig kommer på besøg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk