Vagabondens sidste vandring: Derfor endte Harald Blåtand i Assens

Vagabonden Harald Blåtand endte sine dage i Assens – ligesom en række andre vagabonder har gjort det.

Harald Blåtand, eller Kenny Hansen, drog som mange andre vagabonder til Assens på Fyn. Her sluttede han sig til sluttede han sig til Banjo Per, Birthe med Krøllejernet, Sprællemanden og alle de andre. (Foto: Privatfoto © DR)

- Det er mærkeligt, at vi er blevet et sted, hvor de kommer. Men det er rigtigt.

Sognepræst Birgitte Lerche undrer sig over, hvorfor Assens, hvor hun er præst, er blevet det sidste hvilested for en lang række vagabonder.

Hun har begravet flere af landevejens riddere - og det er nogle helt særlige begravelser.

- Man kan mærke det aftenen før, så kommer de med deres hunde og med deres barnevogne.

Birgitte Lerche har også begravet vagabonden Harald Blåtand. Han gik på landevejene i mange år, indtil han til slog sig ned i Assens.

Dermed sluttede han sig til blandt andre Banjo Per, Birthe med Krøllejernet, Dingelbel, Anderledes, Ullaby, Lyset, Balladen, Sprællemanden og Børge Sønderjyde, hvoraf de fleste i dag er døde.

Den 'forsvundne' vagabond-bror

Harald Blåtand, eller Kenny Hansen, havde en bror, som han næsten aldrig så. Det er Dan Hansen, der et år efter broderens død sidder tilbage med en stak billeder af sin rødskæggede bror.

Det, han ved om broderens tilværelse på landevejene, ved han primært fra de to albums med fotografier, der lå tilbage i broderens lejlighed i Assens, da han døde.

Billederne fortæller om et liv under åben himmel, med rigeligt af øl, snaps og dansk frugtvin inden for rækkevidde.

Men Dan vil gerne vide noget mere om, hvordan broderen egentlig var.

- Jeg kan jo se, at han har kørt det hårdt - for hårdt, vil jeg sige. Men som menneske, der kunne jeg godt tænke mig at vide hvordan han egentlig var, siger Dan Hansen.

Og så vil han gerne vide, hvorfor han og de andre vagabonder er endt i Assens. Derfor er han rejst til den fynske by. Og P1 Feature er rejst med.

Kortfilm og tryghed

Undervejs dukker der flere forklaringer op på, hvorfor Harald Blåtand og de andre vagabonder er kommet til Assens

- Byen er ikke bange for landevejens riddere, lyder et bud fra sognepræst Birgitte Lerche.

- Historien går, at der lå et hippieskib nede i havnen, og at det er derfor Assens er endt som Fyns smørhul, fortæller Kent, der var nabo til Harald Blåtand i Assens.

Et af de mest farverige, men samtidig mest plausible forklaringer kommer fra en anden vagabond ved navn Storken, der var gode venner med Harald Blåtand.

Midt i 1980'erne lavede en kvinde ved navn Tine Uhrup Poulsen en film sammen med filmmanden Ib Makwarth om vagabonder. Den hed 'Min tomme er lom', og fulgte blandt andet vagabonden Banjo Per.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5530c35d6187a405101c5f8c

Ib Makwarth fortæller om filmen 'Min tomme er lom' i programmet 'En filmmand fortæller', fjerde afsnit.

- Hun blev så forelsket i Banjo-Per. Og de gik så lidt sammen og hun kom også med på landevejen og sådan noget. Og så fik de børn sammen, og hun boede lidt uden for Assens, fortæller Storken.

Derefter kom flere vagabonder til - og i slutningen af 90'erne også Blåtand, hvis makker Lyset også var endt i Assens.

- Sådan blev det bare. Men jeg tror der har været noget tryghed ved at bo i Assens. Så havde man en flok omkring sig. Så man ikke var helt alene, siger Storken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk