Vagtlæge tjente 870.910 kroner på 67 dage. Ekspert frygter udmatning

Syge risikerer at få den forkerte behandling, når enkelte vagtlæger arbejder for meget, mener patientforening og arbejdspsykolog.

Modelfoto fra DR dokumentar om vagtlæger. I dokumentaren har DR gennemgået vagtlægers honorarer gennem flere år.

Fra den 3. december 2018 til den 7. februar 2019 havde en vagtlæge så mange vagter, at han gennemførte 6.160 telefonkonsultationer, arbejdede i gennemsnit mere end otte timer hver dag i 67 dage og sendte en regning til regionen på 870.910 kroner.

Den lange arbejdsperiode var rekord for den arbejdsomme vagtlæge; men det er ikke usædvanligt, at vagtlægen arbejder både tre og fire uger i træk uden et par dages pause.

Det er svært at sætte et loft over arbejdstiden, fordi vagtlæger er selvstændigt erhvervsdrivende. Men det er for meget at arbejde så længe i træk, mener Jørgen Skadborg, der er formand for de praktiserende læger (PLO).

- Der er en god grund til, at lønmodtagere skal have hviledøgn og hviletid. Det bør selvstændigt erhvervsdrivende også tage alvorligt og have så meget selverkendelse, at man sørger for at få sin hvile. Hvis der er nogle, som kører så mange dage i træk, burde man pålægge dem en hviledag, siger han.

De fleste praktiserende læger har få vagter som vagtlæge, og det er sjældent, at de arbejder mange dage i træk. PLO er glade for, at enkelte læger er i stand til at tage rigtigt mange vagter, fordi der er mangel på læger, og arbejdshestene får vagtlægeordningen til at hænge sammen.

Vagtlæge på arbejde i næsten 25 timer

Ud over at arbejde mange dage i træk har DR fundet flere eksempler på vagtlæger, der arbejder 16 timer på et døgn eller mere.

En enkelt gang i 2018 var en vagtlæge i Region Syddanmark endda oppe på at arbejde knap 25 timer på en vagt. Vagtlægen sendte første regning til regionen klokken 15.38, mens sidste regning strøg afsted klokken 16.25 dagen efter.

Samlet set fik lægen 39.612 kroner i honorar for maraton-vagten.

Patientforeningen er bekymret for, at enkelte vagtlæger knokler, selvom de er trætte og ufokuserede.

- Hvis man giver folk mulighed for at tjene mange penge, så er der nogle, som ikke har en stopklods. Læger er ikke supermænd. For lang arbejdstid giver risiko for, at folk får en forkert behandling, siger Niels Jørgen Langkilde, der er formand for Patientforeningen.

Danske Regioner er heller ikke begejstret over døgnvagten.

- Det er gennemført uansvarligt at arbejde så mange timer i træk, mener Bo Libergren (V), der er næstformand for Danske Regioners løn og praksisudvalg.

Her kan du se arbejdskalenderen for vagtlægen, der arbejdede meget de 67 dage.

Udkørte vagtlæger øger risikoen for fejl

Arbejdspsykolog Einar Baldursson fra Aalborg Universitet undrer sig over, at vagtlæger må arbejde så meget.

- Det er et mysterium, hvorfor vi tillader det her. Altså, jeg tvivler på, om der er nogen som helst indenfor det sundhedsfaglige område, som vil forsvare det her. Som minimum skal vi regne med, at rigtigt mange af de læger, som arbejder på den her måde, vil være truet af udbrændthed, siger han.

Den meget lange arbejdstid kan også være farligt for syge, der opsøger vagtlægen, vurderer arbejdspsykologen.

Når folk arbejder længe og har travlt, øges risikoen for stress, og hjernen slår over på automatpilot, fortæller Einar Baldursson.

- Vagtlægen kan miste evnen til at se patienten som et menneske. Patienten bliver til et stykgods. Derfor vil det være naturligt at sætte grænser for, hvor meget vagtlæger kan lave både per dag, men også over længere tid, siger arbejdspsykologen.

Danske Patienter mener også, at der bør være regler for vagtlægernes arbejdstid.

- Det kan gå ud over lægens dømmekraft og evne til at vurdere, når man arbejder mange timer i streg. Man bør kigge på at få loft over antallet af arbejdstimer, så det er forsvarligt, mener vicedirektør Anette Wandel.

Træt vagtlæge overså blodprop

Problematikken med vagtlægernes arbejdstid har været oppe at vende før. I 2014 blev en fynsk vagtlæge suspenderet i lægevagten, efter han overså en blodprop, hvilket førte til en 36-årig kvindes død.

Lægen havde, i tiden hvor fejlen skete, haft 38 vagter i lægevagten på 60 dage, mens han samtidig passede sin egen lægepraksis.

Efter den tragiske sag lovede de praktiserende læger at holde øje med arbejdstiden.

- Vagtchefen får nu yderligere beføjelser. Det er ham, der har ansvaret for at føre tilsyn, så lægevagterne ikke arbejder for meget. Dermed kan vi sikre den bedste kvalitet, fortalte formanden for PLO Syddanmark, Birgitte Ries Møller, dengang til Ritzau.

Så gik der nogle år, og i 2019 kunne en vagtlæge så registreres for at arbejde både 41 dage og 67 dage i træk i Region Syddanmark.

- Vi bliver nødt til at se på, om kontrollen ikke er slået til, som den skulle være, siger Jørgen Skadborg, der er formand for PLO, som gerne vil se på, om der er andre omstændigheder bag den lange arbejdstid.

Danske Regioner er ikke tilfredse med, at vagtlæger har arbejdet intensivt hen over en måned.

- Det er ganske enkelt uacceptabelt, at læger kan have så lange eller mange vagter i lægevagten, at det kan gå ud over patientsikkerheden. Det er de praktiserende læger, der udarbejder vagtplanerne og har ansvaret for at sikre kvaliteten i lægevagten. Derfor forventer jeg også, at PLO fremadrettet tager de nødvendige skridt for at sikre, at der i vagtplanlægningen ikke bliver gået på kompromis med patientsikkerheden, fortæller Bo Libergren (V), der er næstformand for Danske Regioners løn og praksisudvalg.

Overbelastede vagtlæger kan træffe dårlige beslutninger

Formanden for de praktiserende læger mener, at det er bekymrende, hvis vagtlæger arbejder så meget, at de bliver overbelastet og stressede.

- Vagtlægen kunne komme til at få svækket sin dømmekraft. Det skal vi holde øje med ikke sker, siger Jørgen Skadborg.

Siden 2010 har Patienterstatningen 76 gange givet erstatning, fordi danskere er døde efter vagtlægefejl.

PLO peger på, at vagtlæger meget sjældent begår fejl.

- Det er kun i en ud af 69.000 konsultationer, at lægen fejler, så der skal udbetales erstatning, siger Jørgen Skadborg.

Der er dog ingen, der kender kvaliteten af lægevagten.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at der mangler valide data om kvaliteten af vagtlægeordningen. Samtaler med vagtlægen bliver optaget, men der er ingen kvalitetskontrol af samtalerne, der viser, i hvor høj grad vagtlæger giver den rigtige behandling.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk