Valeur stillede aldrig de svære spørgsmål: Jeg var en kujon

Journalisten og forfatteren Erik Valeur har gjort det til sin levevej at undre sig og stille de kritiske spørgsmål. Men han kunne hverken konfrontere sin mor eller forstanderinden på børnehjemmet.

Et af de andre børn fra Skodsborg Spædbarnehjem - Pia - opsøger sin mor. Erik Valeur har været med.

Erik Valeur opbyggede i de to første år af sit liv en vrede, da han lå på Elefantstuen på Skodsborg Spædbørnehjem. En vrede mod sin mor og en vrede mod forstanderinden på børnehjemmet.

Den hårde start på livet har efterladt den 60-årige journalist og forfatter med nogle spørgsmål, som han aldrig nåede at stille til de to autoriteter, der begge er døde i dag.

Blå bog om Erik Valeur

Født i 1955, opvokset i Søborg efter at have tilbragt de to første år på børnehjem i Skodsborg nord for København.

Uddannet journalist, har arbejdet på Berlingske Tidende, månedsbladet Press, DRs montageredaktion og forbrugerbladet Tænk.

Har to gange modtaget journalistikkens fornemste pris, Cavlingprisen.

I 2011 debuterede han med sin første roman 'Det Syvende Barn'. Hans anden bog 'Logbog fra et livsforlis' udkom 26. september sidste år.

Han har fire børn og bor på Fanø.

Hvad ville du have spurgt forstanderinden, Margrethe Vastrup, om?

- Var I virkelig ikke klar over, at det ville gå galt for mange af de her børn, når I lod dem ligge alene om natten i så mange måneder?

Du har talt med hende flere gange i dit voksne liv. Hvorfor turde du ikke stille det spørgsmål?

- Der var en pinlighed. Jeg ville have klippet et helligt bånd midt over med en kæmpe stor saks, hvis jeg havde stillet det spørgsmål, siger Erik Valeur.

Hvorfor?

- Vi havde en fælles skæbne, som startede, da jeg var helt nyfødt, og varede i mere end 40 år. Og der var en forståelse af, at vi havde klaret os godt og haft en lykkelig tid sammen, fortsætter han.

Hvad ville der være sket, hvis du havde spurgt?

- Det ville være ligesom at gå ind i Peterskirken og pisse på gulvet. Og det kan man også sagtens gøre, hvis det er det rigtige. Men jeg var for kujonagtig, siger Erik Valeur.

Åbner lukket kapitel

Erik Valeur genåbner i DR-dokumentaren 'Erik og børnene fra spædstuen' et kapitel af sit liv, som han egentlig havde lukket med den semifiktive roman 'Det syvende barn'.

Forfatteren opsøger nogle af de børn, han delte stue med i Skodsborg, og han fortæller åbent om vreden mod sin mor.

- Hvorfor i alverden lod du mig ligge to år på det børnehjem, mens du gik og overvejede, hvad du skulle? Kunne du ikke have gjort det bare en smule bedre?, spørger Erik Valeur nu - knap fem år efter morens død.

Hvorfor fik du aldrig stillet det spørgsmål?

- Jeg tror, at hun ville være helt uforberedt. Hun ville have fået et gigantisk chok og være brudt sammen. Det er jo en meget alvorlig ting, hvis ens søn kommer og siger, at han er meget vred, siger Erik Valeur.

Moren døde kort før udgivelsen af 'Det syvende barn', som Erik Valeur havde tænkt som et afsæt for endelig at få taget den svære snak.

- Jeg var begyndt at tænke, at jeg nok skulle forberede mig på at stille de der spørgsmål, og det ville måske også være meget godt at varsle hende om, at der ville være noget lidt harskt i den bog, siger Erik Valeur.

Fortryder du, at ikke nåede at tage snakken med din mor?

- Det kunne have været enten en lettelse for os begge eller en katastrofe. Men nej, jeg fortryder ikke, for jeg fornemmede, at hun ikke havde en anelse om, hvad der ville stå i den bog. Det kunne trække tæppet fuldstændig væk under hende, og så kunne hun leve fuldstændig nedbrudt med den viden de sidste år, siger Erik Valeur.

Kunne have spurgt 'Nonno'

Med Margrethe Vastrup - også kaldet 'Nonno' - er Erik Valeur i tvivl.

- Jeg kunne godt fortryde, at jeg ikke tog den samtale. Hun kunne godt have sagt noget interessant. Måske har hun godt vidst, at der blev lavet noget lort dengang.

- Måske har hun inderst inde godt vidst, at det ikke var godt nok, selv om hun gjorde det bedste, hun kunne på det tidspunkt, siger Erik Valeur.

Forfatteren understreger, at han ikke blev udsat for vold på børnehjemmet.

- Det er skideirriterende, at de gjorde det i den bedste mening, for man burde bare tilgive dem. Men vreden kommer som en dæmon. Den er ikke til at styre, siger Erik Valeur.

Andet afsnit af 'Erik og børnene fra spædstuen' vises i aften klokken 20.45 på DR1.