En alvorlig, ung mand står til at blive Grønlands yngste regeringsleder

34-årige Múte Bourup Egede har gjort lynkarriere i grønlandsk politik.

Múte Bourup Egede er gået til valg på at reformere den offentlige sektor, så den ikke længere blot er en kopi af danske systemer. Det har gjort ham til valgets største stemmesluger. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Der er mere end bare en anelse stolthed over Múte Bourup Egede, da han viser rundt på partikontoret i Nuuk.

– Plakaten her stammer fra dengang græsrodsorganisationen blev grundlagt. Der blev indkaldt til film, debat og musik. Man har endda gjort sig umage og lavet en trykt illustration, siger han og smiler, så hans dybe, mørke øjne stråler.

Måske er det hans interesse for kultur- og samfundshistorie, der skinner igennem. Måske er det fordi, han ved, at hans parti - Inuit Ataqatigiit (IA) - blev stiftet for at gøre grønlænderne til et selvstændigt folk. Og det er en alvorlig sag.

Der er i hvert fald dyb alvor og stor seriøsitet over den unge partiformand, som med gårsdagens valg står til at blive Grønlands næste regeringsleder. Den yngste nogensinde

– Múte har en utrolig venlig udstråling, men han fremstår også meget seriøs. Han tager sit ansvar dybt alvorligt og er bevidst om Grønlands store udfordringer, siger DRs korrespondent Kim Bildsøe Lassen, som har mødt partiformanden flere gange.

Ord som empatisk, inkluderende og velovervejet går igen næsten uanset, hvem man beder beskrive den unge politiker.

– Múte er ganske enkelt et ordentligt menneske, siger Birger Poppel, der er samfundsforsker tilknyttet Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, og som har fulgt grønlandsk politik i mange år.

– Det er vigtigt for mange grønlændere at have en politiker, som man kan have tillid til, og som eksempelvis ikke opfører sig helt tosset på Facebook, tilføjer han.

Droppede ud og blev minister tre år efter

Múte Bourup Egede blev født i Nuuk i 1987, men er opvokset i Narsaq i Sydgrønland. Det var også her - i Qaqortoq - han gik i gymnasiet, inden han flyttede til Nuuk for at læse kultur- og samfundshistorie på universitetet.

I 2013 droppede han ud af studiet for at overtage ledelsen af sin families foderstofvirksomhed tilbage i Sydgrønland, fordi hans far blev syg.

Samme år blev han formand for IA-ungdom og blev medlem af partiets hovedbestyrelse.

Det blev starten på en politisk kometkarriere.

I 2015 fik Múte Bourup Egede for første gang plads i Grønlands parlament Inatsisartut som suppleant for Mimi Karlsen, der måtte tage sygeorlov.

Allerede året efter som blot 29-årig fik han sin første ministerpost som minister for råstoffer frem til 2018. I 2017 var han desuden minister for kommuner, bygder, yderdistrikter, infrastruktur og boliger i tre måneder.

Valgets største stemmesluger

Den store popularitet skyldes ikke mindst Múte Bourup Egedes evner til at argumentere sagligt og præcist, vurderer Jensine Berthelsen, der er politisk redaktør ved avisen Sermitsiaq.

– Múte er kompromissøgende og har en meget diplomatisk tilgang til det politiske arbejde. Selv hans opponenter vil gerne lytte til ham, fordi han er grundig og velovervejet, siger hun.

Samtidigt har der under valgkampen ikke været tvivl at spore hos Múte Bourup Egede, når det kom til spørgsmålet om et fremtidigt mineprojekt i Kvanefjeldet ved hjembyen Narsaq: Dét er han kraftig modstander af.

– Den holdning har virkelig slået markant igennem. Múte har formået at være rund i formuleringerne i debatterne og samtidigt være præcis i sine politiske standpunkter, siger Birger Poppel.

De fleste mandlige partiledere deltager i debatter og andre officielle arrangementer iført anorak. Det gør Múte Bourup Egede ikke, og det skal ifølge korrespondent Kim Bildsøe Lassen ses som tegn på, at han ønsker at symbolisere fornyelse. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Scanpix)

I 2018 blev Múte Bourup Egede selv valgt ind i det grønlandske parlament med 233 stemmer og blev kort efter formand for sit parti, da hans forgænger Sara Olsvig uventet trak sig.

– Det kom som en stor overraskelse for mange, at den relativt ukendte Múte overtog formandsposten, siger Jensine Berthelsen og tilføjer:

– Han er slet ikke så bombastisk, som nogle af sine partifæller, som ikke er bange for at bruge store ord. Fra at være et løsrivelsesparti er IA i dag mere moderne, og det er Mútes fortjeneste.

Ved gårsdagens valg stemte 3.380 grønlændere personligt på den altid ulasteligt klædte oppositionsformand. Det er næsten dobbelt så mange personlige stemmer, som den afgående regeringsleder Kim Kielsen fik, og han er den med næstflest personlige stemmer.

Dermed har Múte Bourup Egede vind i ryggen til at sætte sig for bordenden af en ny regering og stadig en politisk karriere foran sig.

Valgkamp på Facebook

En del unge kandidater har fået rigtig flotte valg ved gårsdagens valg. De har haft succes med at tale i øjenhøjde og nå vælgerne gennem sociale medier som Facebook og Instagram.

Múte Bourup Egede er også aktiv på begge platforme, hvor politiske holdninger og familiebilleder roder sammen, altid ledsaget af politisk korrekte billedtekster - først på grønlandsk, derefter oversat til dansk.

Han danner par med Tina Chemnitz, og sammen har parret to børn. Dem har han forhåbentligt krammet ekstra meget de forgangne måneder, for foran ham venter nogle travle uger.

Først skal han finde yderligere fire mandater, så IA kan sætte sig på regeringsmagten, og derefter venter en række økonomiske hovedbrud.

– Den største udfordring bliver formentligt, at der skal tilvejebringes ganske mange midler, før IA kan indfri sine løfter om at forbedre boligbyggerier og andre sociale forhold. Det samme gælder, hvis man ønsker at hjemtage flere områder fra den danske stat. Det er også dyrt, siger Birger Poppel og tilføjer

– Her kan det blive nødvendigt at kigge kritisk på de to lufthavnsudvidelser, som er planlagt i Nuuk og Ilulissat og et planlagt byggeri af en ny lufthavn i Qaqortoq i Sydgrønland.

Artiklen er opdateret. Tidligere stod der, at Múte Bourup Egedes samlever Tina Chemnitz arbejder for Air Greenland, dette er ikke korrekt og er derfor fjernet. DR beklager fejlen.