Grønlandske vælgere trodser strid vind og slud: 'Jeg stemmer for min mors skyld. Hun er imod mineprojektet'

Ekstra mandskab og materiel er sat ind for at holde valgstedet i Nuuk fri for store mængder slud, så vælgerne kan komme frem.

20-årige Reino Laue har ikke fulgt så meget med i de seneste ugers valgkamp. Mineprojektet i Sydgrønland har han dog hørt om, for det er hans mor modstander af. (Foto: (C) DR Nyheder)

Det er, som om vejret i Nuuk ønsker at sætte en streg under det drama, der har ledt op til dagens valg i Grønland.

En blanding af sne og slud falder i en konstant strøm, og rundt omkring i Nuuks gader ligger enorme vandpytter – nogle af dem så store, at de minder mere om små søer end pytter.

Valgleder Frederik Lundblad frygter endda, at uvejret får folk til at blive hjemme.

- Jeg har fået SMSer fra folk, som skriver, at de har opgivet at komme herop. Det er for besværligt med barnevogne og lignende, siger han.

valgdagen har der nemlig også blæst en strid vind siden morgenstunden.

Står det til Maja Motzfeldt-Haahr, må vinden imidlertid ruske så meget den vil, så længe den kommer med forandringer. Hun er én af dem, der har trodset forårsblæsten for at afgive sin stemme.

- Jeg håber virkelig, der sker en ændring. Jeg synes, vi trænger til nye vinde og nye fokusområder. Vi skal have fokus på børn og unge og uddannelse, uddannelse, uddannelse. Hvis vi vil noget, så kræver det, at vi får nogle flere uddannede, siger hun, da DR Nyheder møder hende foran valgstedet i multihallen Inussivik i Nuuk.

- Det om uran og selvstændighed har fyldt for meget i valgkampen. Vi er nødt til at have fundamentet i orden først, tilføjer hun.

Valgvejret i Nuuk er råt og blæsende. På billedet ses DR Nyheders reporter interviewe formanden for det store oppositionsparti IA, Múte B. Egede. (Foto: Kim Dang Trong © (C) DR Nyheder)

Siden november har regeringspartiet Siumut ligget i intern konflikt, og spørgsmålet om udvinding af sjældne mineraler og uran i Sydgrønland har stået øverst på dagsordenen i de seneste ugers valgkamp.

Og i takt med, at sneen smelter og gør alt i Nuuk vådt og brunt, afgør vælgerne, om emnerne får indflydelse på valgresultatet.

Unge vælgere er præget af deres opvækst

På grund af corona-restriktioner må der kun være 500 vælgere ad gangen på Nuuks eneste valgsted. Det betyder, at vælgerne indimellem må vente i kø udenfor.

- Jeg har hørt, at nogle er vendt om, efter de har set køen, så jeg frygter, at vejret rammer valgdeltagelsen, men jeg håber det ikke, siger valgleder Frederik Lundblad og tilføjer, at der er sat ekstra mandskab og gaffeltrucks ind for at rydde vejene omkring hallen for vand og sne.

Ved det seneste valg i 2018 var valgdeltagelsen på knap 72 procent. I årets valgstatistik tæller 20-årige Fraja Fencker, der går på gymnasiet i Nuuk, med.

Da hun bliver spurgt til sin mening om valgkampen, starter hun med at undskylde.

- Jeg har ikke fået fulgt så godt med, siger hun, men tilføjer efter lidt betænkningstid, at to ting har været afgørende for hendes kryds.

Den ene er selvstændighed. Hun mener ikke, løsrivelse skal ske nu, men vil gerne sætte sin stemme hos et parti, som vil ligge en plan for, hvordan Grønland skridt for skridt kan blive selvstændigt.

20-årige Fraja Fencker ønsker ikke løsrivelse lige nu, men en plan for, hvordan Grønland på sigt bliver selvstændigt. (Foto: Trine Hørlyck Bech)

- Og så er det vigtigt med et parti, som vil hjælpe vores svageste borgere. Der er stadig mange i Nuuk, som har det svært, siger hun og ønsker at holde for sig selv præcis, hvor hun sætter krydset.

18-årige Abia Ngiviu skal stemme for første gang. Han fortæller, at han ikke har interesseret sig så meget for enkeltsager, men mere hvilket parti han deler grundholdninger med.

- Jeg har nok en liberal tankegang, så min stemme går til et parti, som lægger op til, at vi selv skal tage ansvar for vores liv. Sådan er jeg også opdraget hjemmefra; hvis et eller andet sker, har du også selv et ansvar for at løse det, siger han.

- Jeg stemmer på et parti, som vil sænke skatten, forhåbentlig giver det flere lyst til at få et arbejde. På den måde tjener vi flere penge, siger han.

20-årige Reino Laue stemmer på oppositionspartiet IA, fordi han er blevet præget af sin mor, der er stærk modstander af minedrift i Kvanefjeldet. (Foto: Trine Hørlyck Bech)

En anden ung vælger, Reino Laue på 20 år, fortæller, at også hans stemme er præget af, hvor han kommer fra.

Dog på en lidt anden måde.

- Jeg har ikke rigtig fulgt med. Jeg stemmer for min mors skyld. Hun er imod mineprojektet ved Kuannersuit. Det betød meget for hende, at jeg stemmer på nogen, som er imod minen, siger gymnasieeleven og tilføjer, at han sætter krydset ved Inuit Ataqatigiit, i daglig tale IA, der netop er markante modstandere af mineprojektet i Sydgrønland.

Mineprojekt fylder i vælgernes bevidsthed

Mineprojektet ved Kvanefjeld er en af de ting, der har fyldt meget i de seneste ugers valgkamp.

Kort fortalt går spørgsmålet på, hvorvidt der skal gives mulighed for at etablere en mine i Sydgrønland, hvorfra man kan hente værdifulde jordarter og tjene store summer på at sælge dem.

Problemet er, at man uundgåeligt også henter uran med op af jorden, og dermed er der risiko for – mener nogle – at sundheds- og miljøskadelige stoffer vil blive spredt til de omkringliggende naturområder og bygder.

Regeringspartiet Siumut går ind for at fortsætte mineprojektet, hvis det kan få garanti for, at der ikke sker noget med naturen og miljøet.

Det største oppositionsparti IA er imod.

Dermed er dagens valg også et valg for eller imod et fremtidigt mineprojekt, hvilket mange vælgere i Nuuk også understreger.

- Minen har nok påvirket mit kryds. Jeg er i hvert fald imod den, siger Steven Madsen, der arbejder som automekaniker.

Hans holdning deles af Maalik Heilmann, som er elektriker.

- Jeg stemmer på dem, der er imod uran. Vi skal ikke have uran her. Jeg er rigtig meget imod Kvanefjeldet.

De to vælgere i Nuuk deler altså holdning med partiet IA, som også har siddet på borgmesterposten i deres kommune Kommuneqarfik Sermersooq frem mod valgdagen, hvor der også er kommunalvalg. Det er dog langtfra alle steder i Grønland, at holdningen til mineprojektet er så klart.

I voxpop’en nedenfor kan du læse, hvad der betyder noget for tre andre vælgere, som DR Nyheder mødte foran valgstedet i Nuuk.

  • - Det vigtigste for mig har været de sociale problemer. Jeg synes, der har været meget snak om selvstændighed og mineprojekter – vi har nok andre problemer at tage os af, siger Arnarissoq Christensen. (Foto: DR Nyheder)
  • - Jeg stemmer på en, jeg kender rigtig godt og en som tidligere har været borgmester i Nuuk. Jeg stemmer personligt. Jeg har tillid til vedkommende og ved, hvad IA står for, siger Holger Dalentoft. (Foto: (C) DR Nyheder)
  • - Det vigtigste har været spørgsmålet om økonomi og økonomisk selvbårenhed. Jeg har en mønt med – den afgør, hvem min stemme går til, siger Nikolai Steen Christensen. (Foto: (C) DR Nyheder)
1 / 3

Lidt efter frokost begyndte blæsten og den kraftige slud at aftage i Nuuk, og sidst på eftermiddagen klarede det op. Det var nu muligt at skimte sprækker af blåt på den ellers skydækkede himmel.

Stemmestederne er fortsat åbne og lukker først klokken 20, det vil sige ved midnat i Danmark.

Ved det seneste valg blev det foreløbige resultat offentliggjort klokken 04.05 grønlandsk tid. I år forventes et foreløbigt resultat dog at være på plads tidligere på morgenen.

FacebookTwitter