Med ekstraordinær hjælp fra snescootere og helikoptere: Nu er valgstederne i Grønland åbnet

Frem til midnat dansk tid kan grønlandske vælgere afgive deres stemme til parlaments- og kommunalvalg.

Klokken 13 dansk tid åbnede valgstederne i Grønland. Her kan man stemme frem til midnat dansk tid. (Foto: Trine Hørlyck Bech)

Nu kan de 41.000 stemmeberettigede grønlandske vælgere sætte kryds ud for den kandidat, de ønsker skal repræsentere dem i det grønlandske parlament. Inatsisartut.

Klokken 13 dansk tid åbnede valgstederne nemlig.

I alt stiller 189 kandidater fra syv forskellige partier op - heraf skal der vælges 31 personer.

Men før grønlænderne overhovedet kan sætte deres kryds, er der blevet kørt, løbet, fløjet og sejlet tusindvis af kilometer blot for at få stemmesedlerne bragt ud til de i alt 72 valgsteder.

På grund af covid-19-situationen er grønlænderne blevet opfordret til at brevstemme ved dagens valg. Det er dog også muligt at afgive sin stemme på et af de 72 valgsteder. (Foto: Trine Hørlyck Bech)

Myndighederne har med andre ord knoklet og benyttet både snescootere og helikoptere for at få stemmesedlerne frem, før valgklokkerne for kort tid siden ringede, fortæller Klaus Georg Hansen, der er afdelingschef i Indenrigsafdelingen, og som har ansvar for forberedelserne til valget.

- I år har forsendelserne været særligt udfordret, fordi både påske og corona har betydet, at Air Greenland har haft færre afgange end normalt. Næsten alle stemmesedler er afhængige af en helikopter for at nå frem, siger han.

Stemmesedler fragtes 1.700 kilometer

Alle stemmesedlerne sendes fra Nuuk, og den forsendelse, der skal rejse længst, er stemmesedlerne til det afsidesliggende bosted Savissivik i Nordgrønland.

Her er stemmesedlerne først blevet fløjet med fly fra Nuuk til Illulissat, derfra videre med et nyt flyt til byen Qaanaaq ved Thulebasen. Og herfra videre på to strækninger med helikoptere for at nå frem.

- Vi har været sindssygt heldige. Der har været rigtig meget dårligt vejr, men det har heldigvis kun været lige i hælene på stemmesedlerne, siger Klaus Georg Hansen og tilføjer

- Fire steder var der kun ét skud i bøssen - altså kun én helikoptertur tilbage - men det er lykkedes alle steder takket være et eminent samarbejde med Air Greenland.

Kandidaterne til det grønlandske parlament melder først deres kandidatur tre uger, før valget afholdes. Derefter går der en uge, hvor kandidaterne godkendes, og dermed er der kun 14 dage til at få bragt alle stemmesedlerne ud. Det er ikke lang tid i et land på 2,2 millioner kvadratkilometer.

- Læg dertil en trussel fra tåge, store isflager, der river sig løs og diverse tekniske fejl, siger Klaus Georg Hansen.

- Men vi har klaret det, og der har uden tvivl været rigtig meget held med os i år.

Valgresultat forventes tidligt onsdag morgen

Stemmeoptællingen foregår decentralt og ganske manuelt på de 72 valgsteder, forklarer Klaus Georg Hansen.

Hvert valgsted indrapporterer resultatet inklusive optælling og fordeling af de personlige stemmer til den kommune, som de tilhører.

Herfra indtaster kommunerne resultatet direkte på parlamentets online platform, hvor det kontrolleres og derefter offentliggøres af Indenrigsafdelingens valgcenter.

Valglokalerne lukker klokken 20 grønlandsk tid, det vil sige midnat i Danmark.

Ved det seneste valg i 2018 blev det foreløbige resultat offentliggjort klokken 04.05 grønlandsk tid. I år forventes et foreløbigt resultat dog at være på plads tidligere på morgenen.

Dobbelt valg

Ud over valg til det grønlandske parlament er der i dag også kommunalvalg.

Grønland har fem kommuner, hvor der skal udpeges nye kommunalbestyrelser.

Traditionelt har det været de to største partier - Siumut og Inuit Ataqatigiit (IA) - der har siddet på borgmesterposterne i henholdsvis tre og to kommuner.

Valg før tid

Som DR Nyheder den seneste tid har beskrevet er valget blevet udskrevet godt et år før tid, hvilket hænger sammen med lige dele mistillid og uro omkring regeringspartiet Siumut og uenighed om et stort mineprojekt i Sydgrønland.

Særligt det sidste emne har også fyldt meget i de seneste ugers valgkamp.

Personlige stemmer kan blive afgørende

I november sidste år blev regeringschefen og daværende formand for Siumut, Kim Kielsen, væltet på partiets landsmøde, da han fik færre stemmer end modkandidaten Erik Jensen.

Kim Kielsen er dog fortsat som regeringschef - i hvert fald indtil nu.

Det er en tradition i Siumut, at den med flest personlige stemmer skal lede landet. Ved det seneste valg fik Kim Kielsen 2.165 personlige stemmer, mens blot 424 stemte personligt på Erik Jensen.

Sidstnævnte holder dog fast på, at hvis Siumut får flertal i parlamentet, er det partiets formand - altså ham selv - der skal udpeges som regeringschef.

Vægten af det argument kommer formentligt til at afhænge af antallet af personlige stemmer til henholdsvis Erik Jensen og Kim Kielsen.

Rettelse: Kortet i artiklen er blevet ændret, da det tidligere var fejlbehæftet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk