Neglebideri til valgfesterne hos Grønlands to ærkerivaler: 'Vælgerne er som sportsfanatikere'

Nerverne sidder uden på tøjet hos de to grønlandske partier, der lige nu bejler til regeringsmagten.

Partiet Inuit Ataqatigiit holder valgfest i forsamlingshuset Det Blå Hus i Nuuk. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

En kold vind ligger over Nuuk her til aften, hvor byens veje er så glatte, at folk går frem med usikre museskridt af frygt for at falde.

Rundt omkring i bymidten er de syv partier, som er opstillet til valget, samlet til valgfester.

DR tog forbi de to største partiers valgfester.

Det drejer sig om Inuit Ataqatigiit, i daglig tale IA, og Siumut, det nuværende regeringsbærende parti.

De fleste, der interesserer sig for grønlandsk politik, ser med spænding på, hvordan mandaterne kommer til at fordele sig mellem netop de to partier.

Ifølge målinger, som dog er behæftet med betydelig usikkerhed, har IA op til valgdagen stået til at blive det største parti i Inatsisartut, det grønlandske parlament.

Det er ret usædvanligt.

Det er nemlig kun sket én gang, siden Grønland i 1979 fik sin første regering, at Siumut ikke har vundet nøglerne til regeringskontorerne. Det var i 2009 til 2013, hvor de måtte overlade dem til netop IA.

Men selv om målingerne tegner godt for IA, har flere forskere med forstand på Grønlandsk politik manet til ro; Siumut har før indhentet stemmer i valgkampens slutspurt, lyder det. Og IA har tidligere haft gode meningsmålinger tæt på valget uden at ende med at løbe med sejren.

Med andre ord er spændingen om, hvilket parti der bliver størst, total.

Nerverne sidder også udenpå tøjet ved begge partiers valgfester

IAs valgfest - Det Blå Hus i Nuuk

I et forsamlingshus med langborde med hvid papirdug, landskabsmalerier i guldrammer og en let forhøjet scene i træ, bryder en lille menneskemængde i jubel.

- Hurra, hurra, hurra!, råber de i kor og vifter med deres medbragte faner, hvor IA's hvide logo står på.

Partimedlemmer og vælgere til IA's valgfest. Her var der blandt andet liveband og en bar sammensat af tre langborde i hestesko, hvor du kunne købe en baaja, en øl, til 35 kroner. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Partiet har fået 44 procent af stemmerne i en lille bygd, lyder det fra en robust mand i gul refleksvest, som står med en mikrofon foran et nedrullet hvidt lærred, hvor tv-kanalen KNR's valgdækning bliver afspillet.

Klokken er omkring 22 grønlandsk tid, det vil sige 02 om natten i Danmark, og de første valgresultater er begyndt løbe ind.

Meldingen om de 44 procent vækker glæde hos veninderne Ane Marie Kristiansen og Ane Johanne.

Kvinderne, der begge er i 50'erne, rejser sig spontant og vifter med de store røde partiflag, de har medbragt.

Manden med refleksvesten, der holder IA's medlemmer orienterede om de valgresultater, der løber ind. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Denne aften går de to kvinder med en følelse af lige dele begejstring og nervøsitet kroppen, fortæller de.

- Jeg håber virkelig, målingerne holder, siger Ane Johanne og sender et nervøst smil, imens hun krydser fingre.

- Jeg har stemt på IA, siden jeg var 18 år, tilføjer hun.

Veninden Ane Marie Kristiansen, der er trukket i en rød t-shirt med IA's logo på, er derimod til partiets valgfest for første gang.

- Jeg er her, fordi jeg siger nej til uran ligesom IA, siger hun med henvisning til det mineprojekt i Sydgrønland, som har fyldt en del i valgkampen.

IA har længe været modstandere af mineprojektet ved Kvanefjeld, imens Siumut støtter det, på betingelse af, at man holder sig inden for råstof- og miljølovgivningen.

- Det er meget spændende. Åh, vi håber, målingerne holder stik, siger hun.

Forsamlingshuset, hvor IA holder valgfest. Hvis IA får flest mandater vil partiets formand, Múte B. Egede, sandsynligvis få førsteretten til at forhandle en koalition på plads. Der skal 16 mandater til at opnå flertal i det grønlandske parlament, hvor der sidder 31 medlemmer. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Seks minutter senere afbryder manden i refleksvest igen snakken i det sparsomt oplyste forsamlingshus.

IA har fået 55 procent af stemmerne i endnu en lille bygd, fortæller han.

Ane Marie Kristiansen og Ane Johanne rejser sig sammen med det meste af salen.

- Hurra, hurra, hurra!, brøler de i kor og lader igen de røde partifaner svaje i luften.

Det grønlandske band Qinngorneq - på dansk lysstråle - spillede op til dans ved IA's valgfest. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

I udkanten af jubelscenen står en kvinde, som er mere afmålt i sin begejstring.

Hun bider negle.

- Det er en bygd i Sydgrønland, der skal vi stå stærkt, siger Pipaluk Lynge Rasmussen med henvisning til, at modstanden mod mineprojektet er særligt stor blandt lokalbefolkningen i Sydgrønland, som jo bor i nærheden af den omstridte mine.

Pipaluk Lynge Rasmussen stiller selv op til Inatsisartut og har ført valgkamp ude foran Nuuks eneste afstemningssted frem til klokken 19 hertil aften. Valgstederne lukkede klokken 20.

Det er for tidligt at fejre noget som helst, slår hun fast.

- Vi har jo oplevet det før. Vælgerne er som sportsfanatikere. De er ekstremt loyale overfor deres parti. Det har vi set før med Siumut, så lad os nu se, hvad der sker, siger hun.

Hun smiler nervøst.

Siumuts valgfest - Kulturhuset Katuaq i Nuuk

I moderne lokaler med grålige klinker og mange meter til loftet holder partiet Siumut til.

Partiet befinder sig i Kulturhuset Katuaq, som ligger lige i hjertet af Nuuk Centrum.

Der blev fulgt nøje med på storskærmen ved partiet Siumuts valgfest i Kulturhuset Katuaq i Nuuk. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Der er stilhed i det højloftede lokale. Menneskerne ved de opstillede seksmandsborde lytter koncentrerede til de valgresultater, som fra en storskærm bliver læst op af KNR's studievært.

Klokken er nu lidt over 22:30.

Der lyder klapsalver, da et valgresultat fra kommunalvalget indløber. I dag har der udover valget til parlamentet også været valg til Grønlands fem kommuner.

Ved et af bordene sidder den 26-årige jurastuderende Kornelia Benjaminsen med sin kæreste.

Han holder om hende.

Kornelia Benjaminsen stiller op til valget til Inatsisartut for Siumut. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

For første gang stiller hun op til parlamentsvalget for Siumut.

- Jeg har lige fået at vide, at jeg har fået fem stemmer indtil videre. Jeg aner ikke, om det er meget eller lidt på nuværende tidspunkt, siger hun.

- Jeg er meget spændt. Jeg ved godt, folk taler meget om meningsmålingerne, men de siger altid, at IA går mere frem, end de gør. Lad os se, siger hun.

Siumut har kun i én valgperiode siden 1979 mistet nøglerne til regeringskontoerne. Det var i perioden 2009 til 2013. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

På den store skærm i Kulturhuset sender KNR nu live fra konkurrenterne hos IA's valgfest. En smilende kvindelig IA-kandidat bliver interviewet, imens IA-medlemmer i baggrunden danser til musik fra et grønlandsk liveband og svinger med partiets røde flag.

Stilheden breder sig i Kulturhuset, imens konkurrentens valgfest løber over skærmen.

Men pludselig bliver lyden af IA's valgfest afbrudt. Der er ankommet et liveband til Siumuts valgfest.

Der var også livemusik til Siumuts valgfest. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Salen griner. Det passer dem fint ikke at skulle høre på konkurrenternes festligheder.

En høj kvinde i sorte, stramme jeans og en lilla t-shirt med Siumuts partilogo træder alene ud på dansegulvet. I hver hånd holder hun et lille Siumut-papirflag, som hun højt hævet over hovedet svinger.

Hurtigt får hun følgeskab af en stor del af salen.

- Siumut, Siumut, Siumuuuuuuut, synger forsangeren fra bandet.

Der blev også kippet med partiflagene med Siumtus valgfest. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Det er tilsyneladende partiets slagsang, der sætter gang i salen.

Ud på dansegulvet træder også Vivian Motzfeldt.

Hun er medlem af Inatsisartut for Siumut og i dag formand for det grønlandske parlament.

En af de ting, Siumut har fået kritik for under den nuværende valgkamp, er intern splid. I november var der kampvalg om formandsposten i partiet.

I alt to partifæller udfordrede den daværende partiformand Kim Kielsen, som også er selvstyreformand, på posten som partiformand.

Den ene af de to udfordrere var Vivian Motzfeldt. Det blev dog ikke hende, men partifællen Erik Jensen, der vandt kampvalget om partiets formandspost.

Det betyder, at partiet i dag har Erik Jensen som formand, imens Kim Kielsen blev på posten som selvstyreformand.

Under valgkampen er der blevet sået tvivl om, hvem der skal beklæde posten som selvstyreformand, hvis Siumut bliver det største parti.

Kim Kielsen vil gerne blive på posten, hvis han får flere personlige stemmer end Erik Jensen. Det afviser Erik Jensen imidlertid. Han siger, at han er Siumuts kandidat til posten som regeringschef, uanset om det er ham eller Kim Kielsen, som får flest personlige stemmer.

Vivian Motzfeldt sukker, da hun bliver bedt om at forholde sig til paritets magtkampe, som flere vælgere har givet udtryk for, at de er trætte af.

Hun tager luft ind.

- Det er åbenlyst, at vi har haft problemer. Der er nogen, og ja, her mener jeg Kim (Kim Kielsen red.), som ikke vil acceptere det resultat, som partiet er nået frem til. Jeg stillede selv op til formandsposten og har respekteret resultatet. Den egenskab er det åbenbart ikke alle, der har, halvt råber hun for at overdøve livebandet.

Siumuts partileder, Erik Jensen, ankom til valgfesten klokken 00:14 grønlandsk tid. Partiets valgfest lukkede klokken 01. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Endnu resultat fra kommunalvalget løber over skærmen. Der bliver jublet i Kulturhuset i Nuuk.

Og bandet beslutter, at Simuts partisang kan tåle et ekstra nummer.

- Men en valgaften er altid festlig. Vi har prøvet det her før i Siumut. Lad os nu se, siger Vivian Motzfeldt, imens hun igen skridter ud på dansegulvet.

- Siumuuuuut, lyder det endnu engang ud af Kulturhusets højtalere.

Siumut har i dag ti mandater i Inatsisartut. IA har otte. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Faktum er da også, at de to partier må væbne sig med yderligere tålmodighed, før der kommer en afklaring på styrkeforholdet mellem dem.

Klokken 05.45 dansk tid var 9.201 ud af 41.021 stemmer optalt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk