På gaden i Nuuk: Hør hvorfor grønlænderne stemte som de gjorde

DR er gået på gaden for at høre, hvad de grønlandske vælgere mener om gårsdagens valg.

Nuuk er dækket i et tyk lag blød sne, der er faldet gennem hele valgnatten, og der er mere stille en sædvanligt foran byens kulturhus og center.

DR har spurgt nogle af de vælgere, der alligevel har bevæget sig udenfor, hvad de mener om gårsdagens valg.

Naleraq Eugenius er selvstændig teatertekniker og er lige vendt hjem fra en rejse i Japan.

Hvad stemte du i går?

- Jeg stemte på Nivi Olsen fra Demokraterne. De fik et rigtig godt valg, så jeg er tilfreds.

Hvorfor stemte du på dem?

- Fordi deres politik har været mest klar og realistisk i forhold til de problemer, vi har i dag. De har været gode til at lytte til de unges holdning i forhold til selvstændighedsspørgsmålet. Følelsesmæssigt vil jer gerne have selvstændighed, men jeg kan godt se, at der er fornuftigt at vente.

- Demokraterne har også sagt nogle gode ting om, hvordan vi kan få en bedre økonomi. Og som selvstændig har jeg været meget enig med dem i, at skatterne skal sænkes. Jeg synes også, at de er kommet med konkrete forslag til, hvordan vi kan løse sociale problemer med for eksempel seksuelt misbrug. De har talt for mere åbenhed om seksuelt misbrug, og det synes jeg er vigtigt, for det skal ikke gemmes væk.

Fakta: Demokraterne gik næsten otte procent frem og fik godt 20 procent af stemmerne.

Nuka Poulsen, 54 år og ledig og ude at handle med to veninder.

Hvad stemte du i går?

- Jeg stemte på Sara Olsvig (der har været minister for sociale anliggender før valget, red.) fra IA. Det er kun anden gang i mit liv, jeg stemmer, så jeg synes det var spændende. Jeg sad oppe hele natten og så det i fjernsynet.

Hvorfor stemte du på Sara Olsvig?

- Jeg er glad for, at IA har talt om arbejdsløshed. Især i forhold til de unge. Jeg tænker på min egen søn, som er arbejdsløs og har været det i mange år. Han ryger også for meget hash, og Sara Olsvig har sagt, at unge med misbrug skal have hjælp og behandling. Og så er det godt, at de har snakket om at kæmpe mod seksuelt misbrug. Mit eget barnebarn er blevet seksuelt misbrugt på et børnehjem.

Fakta: IA gik 7,6 procent tilbage og endte igen som Grønlands andetstørste parti. Sara Olsvig var tilgengæld valgets absolut største stemmesluger med 3.360 personlige stemmer.

Birthe Lynge er skolelærer og fylder 60 år i morgen og er ude at handle til sin fødselsdag.

Hvad stemte du i går?

- Det vil jeg helst ikke sige.

Hvad var så vigtigst for dig i valgkampen

- Det vigtigste er, at vi får rettet op på tingene, inden vi skal have selvstændighed. Det er mange sociale problemer med børn og familier. Og jeg synes også, at der mangler at blive gjort noget i sundhedsvæsenet. Der er lange ventetider. Og så er det vigtigt, at vi får flere uddannede personer, for der mangler mange med de rigtige kvalifikationer.

Carl Nielsen, arbejder i Brugseni

Hvad stemte du i går?

- Jeg stemte på IA. Jeg plejer at stemme på Siumut, men jeg ville gerne prøve noget andet den her gang.

Hvorfor IA?

- Fordi de vil ændre fiskeriloven. Det synes jeg er vigtigt, for fiskeri er vores hovederhverv, og hvis det bliver bedre gavner det hele samfundet. Jeg har ikke fulgt det så tæt, men jeg har hørt, at Grønlands Erhverv og fiskernes interesseorganisation synes, at IA’s forslag til ændringer var mest holdbart. Og det betyder noget for mig, hvad de organisationer mener.