Velfærd fylder ved valg i Grønland i morgen: 'Politikerne skal handle på alt det, de lover år efter år'

Politikerne skal prøve at handle på alt det, de lover år efter år, lyder det.

Uddannelse og velfærd skal have mere fokus i valgkampen, lyder det. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Selvstændighed fra Danmark, udvinding af mineraler på Kvanefjeldet og internationale interesser fylder meget op til tirsdagens valg i Grønland.

Men spørger man den almindelige grønlænder på gaden, er der andre emner, der fortjener mere opmærksomhed fra politikerne og medierne.

- Tidligere var jeg meget forhippet på, at selvfølgelig skal vi være selvstændige. Og det skal vi også en dag. Men jeg synes, at vi skal fokusere meget mere på befolkningens vilkår, og at politikerne skal prøve at handle på alt det, de lover år efter år, siger Lise Svenningsen.

Lise Svenningsen mener, der bør fokuseres mere på børns vilkår, uddannelse og forhold på arbejdsmarkedet. (Foto: Klaus Bach DR Nyheder)

Hun mener, at der er for lidt fokus på uddannelse, børn, der lider omsorgssvigt og er udsat for seksuelle overgreb, og arbejdsmarkedet.

- Jo bedre vi får det, jo bedre bliver befolkningens grundlag for at leve et godt liv, siger hun.

Også Julie Gylling, der til daglig arbejder som bartender, oplever at det for politikerne kniber med at holde de løfter, som de går til valg på.

- Når der er valg, så siger de, at vi skal gøre sådan og sådan med de ældre og så videre. Men når de bliver valgt, så holder de ikke, hvad de lover.

Julie Gylling synes, at politikerne skal blive bedre til at holde deres valgløfter. (Foto: Klaus Bach DR Nyheder)

Partiformænd: Der skal styr på sociale udfordringer

Erik Jensen, der er formand for Grønlands nuværende regeringsparti Siumut (S), går blandt andet til valg på, at Grønland skal løsrives fra Danmark.

Men der er nogle problemer, der skal løses, før man kan snakke om uafhængighed, siger han.

- Vi vil gerne være herre i eget hus. Men det er først, når det grønlandske folk er klar, at vi kan tage de næste skridt. Først er der nogle økonomiske udfordringer og udfordringer på uddannelses- og socialområdet.

Blandt andet har man igangsat et reformarbejde, der skal føre til, at det bedre kan betale sig at arbejde end at være på social forsørgelse.

Múte Bourup Egede, formand for Grønlands næststørste parti Inuit Ataqatigiit (IA), mener, at der skal mere fokus på uddannelse.

- Der er stigende ulighed. Selvom vi er lykkedes med at få uddannet flere, er der fortsat behov for at uddanne endnu flere. Derudover er der udfordringer, som desværre er gået i arv, som alkohol- og rusmiddelmisbrug, siger han.

Desuden er der behov for at forbedre tilbud som børnehaver og plejehjem, men det kræver flere ansatte.

- Vi har stor mangel på døgninstitutioner, plejehjem, børnehaver og psykologer. Der skal vi blive meget bedre til at tiltrække folk, der har lyst til at arbejde med de ting, siger Erik Jensen.

Grønlandsk politik må ikke blive for centraliseret

Spørger man Eerli Semsen, der er datatekniker og bor i Nuuk, skal de grønlandske politikere huske, at Grønland er et stort land, hvor alle ikke har de samme behov.

Han oplever, at storbyerne får mere opmærksomhed end resten af landet, og han mener, at politikerne bør passe på ikke at føre en for centraliseret politik.

- Man skal sørge for, at vi ikke får et skævt politisk liv, fordi vi er få mennesker spredt ud over et stort areal, og man skal huske, at der er mange små bygder, som risikerer at blive glemt, siger Eerli Semsen.

Han mener også, at det er vigtigt at huske på, at industrialiseringen af Grønland har givet ar.

- Grønland er blevet moderniseret på rigtig få år, og man kan se konsekvenserne af det i vores hverdag.

Og netop den hurtige forandring fra fangerkultur til industriland trækker tråde til landets sociale udfordringer, siger IA's formand, Múte Burup Egede.

- Mange af udfordringerne bunder i, at den udvikling er svær.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk