Video: Hvorfor koster en agurk i Grønland 29 kroner? Og hvorfor er yoghurten frossen?

DR undersøger, hvor dyrt det er at handle i Grønland.

Mange danskere får sig et chok, når de første gang går en tur i et grønlandsk supermarked og opdager, at en bakke cherrytomater koster 50 kroner og en yoghurt kan løbe op i 57 kroner, hvis den er økologisk.

Grønland er det dyreste land at leve i i Norden, og det skyldes ikke, at grønlændere tjener mere end danskerne. Tværtimod tjener grønlændere i snit 17 procent mindre end danskerne.

Men hvorfor er alting så dyrt?

DR er taget på indkøb i Pissifik - Grønlands største supermarkedskæde - i den nordgrønlandske by Ilulissat for at finde svaret.

Flyvende icebergsalat

En agurk til 29 kroner eller et hoved icebergsalat til 35 kroner er ikke usædvanligt i Grønland, hvor frisk frugt og grønt generelt er omkring dobbelt så dyrt som i Danmark.

Forklaringen er, at langt de fleste dagligvarer bliver sejlet eller fløjet til Grønland. Langt størstedelen kommer med skibe fra Aalborg, hvor rejsen tager omkring to en halv uge.

Men de varer som ikke kan holde sig så længe - for eksempel salat - bliver fløjet, og det banker virkelig priserne i vejret.

Mejeriprodukter er i gennemsnit 40 procent dyrere i Grønland. I Ilulissat betyder det blandt andet, at det slet ikke kan betale sig at sælge frisk yoghurt, for prisen ville blive så høj, at ingen ville have råd til at købe det.

I stedet køber man yoghurt frossen og giver den en god rystetur, før man spiser den.

Kø og hamstring

Flere steder i Grønland kan det i løbet af vinteren være et problem at komme frem med skibene. Det skete her i Ilulissat i vinter, hvor skibet på grund af for meget is ikke kunne sejle i havn. I to måneder kom der ingen varer.

Da det endelig lykkedes skibet at sejle i havn, rygtedes det lynhurtigt i byen, og da supermarkedet Pissifik åbnede stod folk i kø langt ud på gaden.

Når der er problemer med leveringen, opstår der hurtigt et sort marked i byen, hvor der bliver solgt ting som æg til overpriser. Derfor må man i Pissifik i de perioder kun købe to bakker æg ad gangen.

Øl og cigaretter

Øl og cigaretter er det suverænt dyreste i Grønland, hvilket især skyldes høje afgifter.

En pakke cigaretter koster 76 kroner, og i Pissifik lykkedes det ikke DR at finde en flaske vin til under 130 kroner.

Derudover har Grønland meget strenge alkohollove, hvilket kan være en af grundene til, at grønlænderne drikker mindre alkohol end danskerne.

Supermarkederne må i hverdagene kun sælge alkohol fra 9 til 18, og om søndagen må det slet ikke sælges. Stærkere alkoholiske drikke skal være afskærmet fra andre varer i butikken, og det er ikke tilladt at reklamere for alkohol.

Fisk og benzin er billigere

Men der også ting, der er billigere i Grønland end i Danmark.

Som for eksempel benzin, der kun koster 5,50 kroner. Det samme gælder fisk og andet godt fra havet.

Frisk fisk, hvalkød og sælkød sælges fra den lokale fiskehandler, som i Grønland bliver kaldt 'brættet', og er i snit 17 procent billigere end i Danmark.

Men mange grønlændere bruger slet ikke penge på den slags, fordi de selv fisker og går på jagt.

Klik og se videoen i toppen af artiklen, hvor DR går på indkøb i Grønland for at undersøge, hvorfor dagligvarer er så dyre.