Glimt i øjnene og en blændende hvid tandrække – fra i dag kommer glade ansigter til at fylde de kommunale lygtepæle.
Det sker, når startskuddet for ophængning af valgplakater til årets kommunalvalg lyder præcis klokken 12.
Og det betaler sig at tage sig godt ud i kampen om vælgernes gunst.
Udseendet har nemlig stor betydning for, hvor mange stemmer en kandidat får.
Lasse Laustsen er adjunkt ved Aarhus Universitet og har forsket i det, han kalder ”vindende ansigter”:
- Forskning tyder på, at vi simpelthen er mere tilbøjelige til at sætte kryds ved en kandidat, der i vores øjne er attraktiv. Men naturligvis er der også nuancer inden for effekten af en politikers udseende. For eksempel er det ikke kun attraktive kandidater, der får flere stemmer, men også kandidater, hvis udseende udstråler kompetence, udtaler han til Borgmesterradio på P1.
Men der er forskel på, hvad vælgere opfatter som et kompetent eller et vindende ansigt, påpeger Lasse Lausten:
- Udover de generelle effekter af at se attraktiv og kompetent ud, så er der også effekter af at se mere dominerende eller ”stærkmandsagtigt” ud. Og det er noget, der går bedre blandt de højreorienterede vælgere. Hos de venstreorienterede vil sådan et udseende nærmere afskrække dem fra at stemme på den pågældende politiker.
Byrådskandidat: Indhold frem for udseende
Det er ikke alle, der er lige begejstrede for at skulle lægge ansigtet i de rette kampagnefolder.
Tonny Vest (LA) er kandidat til byrådet i Odense Kommune, og for ham er spørgsmålet om plakaterne en mærkesag.
Af samme grund har han lovet, at skulle han blive valgt ind i byrådet ved valget den 21. november, så bliver det sidste gang, vælgerne får en valgplakat med hans billede at se.
I denne uges udgave af Borgmesterradio på P1 uddyber han sin udmelding:
- Plakaterne har en beviselig effekt, og det forstår jeg godt, at nye kandidater gerne vil udnytte. Det er også derfor, jeg selv har valgplakater oppe i år. Men jeg ville ønske, det ikke var nødvendigt. Det er da træls for vælgerne at skulle kigge på mig i alle lygtepæle i de næste tre uger.
Liberal Alliance-kandidaten vil afskaffe plakaterne for at flytte fokus tilbage til reel politik:
- Det ville være rart at slippe for at tale om, hvilke kandidater der har photoshoppet rynkerne væk, eller hvem der ser bedst ud. Generelt handler politik i dag alt for meget om udseende frem for indhold.
Plakatsalget stiger
Den lunkne entusiasme omkring lygtepælspynten kan dog ikke mærkes i plakatbrancen.
Snarere tværtimod. Hos LaserTryk.dk, der er en af landets største producenter af valgplakater, solgte de ved seneste kommunalvalg 70.000 plakater.
Men allerede fem uger før det nuværende valg havde firmaet rundet 65.000 solgte eksemplarer.
Af samme grund regner direktør i LaserTryk.dk Anders Grønborg med klart at overgå KV13-valgets salgstal:
- Vi gætter på, at vi runder i alt 100.000, inden krydsene skal sættes i år, siger Anders Grønborg til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Og det er ikke tilfældigt, at der sker en stigning i politikeres brug af valgplakater.
Politikerne er nemlig blevet mere bevidste om plakaternes effekt, mener valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen:
- Ved tidligere valg har det vist sig, at plakaterne trækker flere stemmer til. Det, vi langt hen ad vejen kan se, er, at valgplakater flytter stemmer internt på listen, men det er også nok til, at kandidaterne vil gøre en indsats for at flytte de måske tyve stemmer, der kan afgøre, om de kommer ind eller ej, siger han til DR.
Derudover peger Kasper Møller Hansen på en mere jordnær grund til valgplakaternes øgede popularitet:
- Valgplakater er blevet meget billigere og kan fås for omkring 20 kroner per styk. Og så kan man nu have 20 plakater under armen, når man skal ud og sætte dem op. I gamle dage var det krydsfiner og vådrumslim og hele molevitten, men nu bliver det trykt direkte på pappet, så de er meget nemmere at sætte op.